eur:
392.37
usd:
365.87
bux:
66823.06
2024. április 26. péntek Ervin

Ritka betegség is lehet a szavak elfelejtése

A szavak elfelejtése nem az elbutulás, hanem egy ritka betegség jele lehet, melyet a tünetek alapján gyakran kevernek össze az Alzheimer-kórral - derült ki egy előadásból, amelyet a ritka betegség új kezelésének kidolgozói tartottak Amerikában.

Az elsődleges progresszív afázia (PPA) nevű ritka betegségben szenvedők emlékezete tiszta, ám nem találják a szavakat, hogy beszéljenek róluk - hangzott el a Tudományos Haladás Amerikai Társasága hétvégi ülésén.

A tudósok jelenleg tesztelik azt a kezelést, melyben az érintett agyterületek elektromos stimulációjával lassítják a kór tüneteinek súlyosbodását.

Ugyan a PPA-t már az 1980-as években külön betegségként azonosították, nincsenek pontos adatok arról, hány embert érint Amerikában, a szakértők becslései szerint ezreket.

"A családok gyakran nem is keresnek segítséget, mert a beteg egyre érthetetlenebb beszédét az öregséghez kötődő elbutulás tüneteként értelmezik. Gyakran csak a neurológus ismeri föl, hogy a beteg nem felejti el az instrukciókat és nem ismételgeti a kérdéseket. A kórt csak ilyenkor sikerül azonosítani" - mondta Argye Elizabeth Hillis, a Johns Hopkins Egyetem kutatója.

Az agyvérzést vagy más agysérülést szenvedett betegeknek gyakran nehezére esik a hangok képzése vagy a szavak megtalálása. A PPA más okok - a beszédirányító agyi területek betegsége, elváltozása - számlájára írható, tünetei, a kommunikációs zavarok azonban súlyosabb, demenciával járó kórokra hasonlíthatnak. Hillis szerint az MRI képalkotó vizsgálattal kiszűrhető a PPA.

A PPA-páciensek általános beszédterápiáján képeket kell a megfelelő szóval párosítani, ezzel tartják karban az agy romló "huzalozását". Hillis kutatócsoportja olyan agyi stimulációs kezelést tesztel, amelyben a koponyán át küldött elektromos jelek a beszédterápia hatásait erősítik.

A első 19 résztvevő az elektromos stimuláció utáni két hónapban jobban találta meg a képekhez illő szavakat, mint azok, akik a szokott terápia mellé csak a stimulációt utánzó kezelést kaptak.

Hillis figyelmeztetett, hogy az új módszer tartós hatásait újabb tanulmányoknak kell még igazolniuk.

Címlapról ajánljuk

Titokzatos nagy vásárlás előtt az OTP

Az OTP Bank tavaly minden korábbi eredményét felülmúlta, a megkezdett építkezést és terjeszkedést a következő években is folytatja - mondta pénteken Budapesten, a társaság éves közgyűlésén az OTP Bank elnök-vezérigazgatója.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×