Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Kutyányi őspatkányok maradványait fedezték fel ausztrál kutatók Kelet-Timoron

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Hét óriáspatkányfaj - az eddig ismert legnagyobb patkányok - megkövült maradványait fedezték fel ausztrál kutatók Kelet-Timoron; a legnagyobb közülük akkora volt, mint egy kisebb kutya.

Az 1000 éve kihalt patkányok súlya 1,5 kilogrammtól 5 kilogrammig terjedt, vagyis a legnagyobb fajok tízszer akkorák voltak, mint a ma élő nagyméretű patkányok - közölte pénteken Julien Louys, a canberrai Ausztrál Nemzeti Egyetem (ANU) kutatója.

Louys szerint a legnagyobb olyan patkányokról van szó, amelyek létéről tudomásunk van. Az óriáspatkányok növényevők lehettek, és hirtelen haltak ki mintegy 1000 évvel ezelőtt, egyelőre ismeretlen okból.

A leleteken talált harapás- és égésnyomokból azt a következtetést vonta le az ausztrál egyetem kutatócsoportja, hogy a hajdani kelet-timori emberek megették a patkányokat.

Az ausztrál kutatók szerint az ember, amelynek legkorábbi nyoma 46 ezer évvel ezelőttre nyúlik vissza a szigetországban, évezredeken át együtt élt a patkányokkal.

Louys csapata egyelőre azt feltételezi, hogy az óriáspatkányok nem a széles körű vadászat miatt pusztultak ki, hanem életterük, az erdők szűkülése miatt. Erre abból következtetnek, hogy nagyjából a kihalásukkal egy időben kezdett használni az ember Kelet-Timoron fém eszközöket, amelyek alkalmasak voltak fák tömeges kivágására.

Louys elmondása szerint Kelet-Timoron mindenfelé megtalálhatók az óriáspatkányok maradványai, és az állat a régiek kedvenc eledele lehetett.