eur:
388.69
usd:
361.77
bux:
68900.51
2024. május 8. szerda Mihály

Rejtélyes fények egy törpebolygón

A Dawn űrszonda legújabb felvételein a Ceres nevezetes fényes foltja kettősnek bizonyult. A bizarr látvány magyarázata egyelőre teljesen bizonytalan. A NASA Dawn űrszondája folytatja a kutatókat meglepő képek küldését a Ceres törpebolygóról.

A már korábban is ismert fényes folt kettősségének, illetve a Dawn-szonda képein látható többi fénylő területnek az eredetét ma még rejtély fedi. Chris Russell, a Dawn-program vezető kutatója szerint a kettős fényes folt esetleg vulkáni tevékenységre utal, mint például jégvulkáni aktivitásra, de Russell óvatosságra int, hiszen előbb meg kell várni a még jobb felbontású felvételeket - írja a csillagaszat.hu.

Az űrszonda a tervek szerint március 6-án pályára áll a Ceres körül, így szerencsére már nem kell sokat várni a részletesebb képekre. Az is lehet egyébként, hogy a felszínt nagyobb fényvisszaverő képességű anyag borítja kis foltokban.

Noha a Ceres és a Pluto a Nemzetközi Csillagászati Unió 2006-ban kelt határozata alapján törpebolygónak minősül, a csillagászok egy része szerint át kellene gondolni, hogy nem lenne-e célszerű a Plutót ismét nagybolygónak, a Cerest pedig kisbolygónak nevezni, tekintettel a Dawn és New Horizons űrszondák várható eredményeire - jegyzi meg a csillagaszat.hu cikke.

Bárhogy is alakul, a Naprendszer kutatása továbbra is rendkívül izgalmas terület.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.09. csütörtök, 18:00
Resperger István ezredes
a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×