Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Nézze meg az eddigi leglenyűgözőbb műholdképet a Földről!

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
A Földet ábrázoló eddigi legrészletesebb és leglenyűgözőbb műholdkép-mozaikot mutatták be a NASA kutatói.

A bolygó szépségét tökéletesen megragadó, a The Composition címet viselő felvétel az észak-amerikai kontinenst, Közép-Amerikát, Dél-Amerika északi részét, Grönlandot, a Csendes-, illetve az Atlanti-óceánt foglalja magában - számolt be internetes kiadásában a The Daily Telegraph című brit lap.

A NASA több ezer műholdas felvételből válogatta össze a lenyűgöző képeket. A bolygót borító szárazföldet, az óceánokat, a partvonalakat és a felhőket ábrázoló fotókat ezek után összefűzték, hogy kiadják a Föld egyik oldalának egybefüggő mozaikját.

A Blue Marble (Kék márvány) nevet kapó sorozatot a NASA Goddard Űrrepülési Központjának szakemberei állították össze a Földtől 700 kilométerre keringő Terra műhold felvételeiből merítve.

A kutatóknak sikerült részletes pontossággal modellezni a Föld topográfiáját, az óceánok mélységét, valamint az arktiszi és az antarktiszi jégpáncélt is.

A műholdas "fotózást" nyolcnaponta ejtették meg, hogy csökkentsék a szenzorok rálátását akadályozó felhők hatását. A fáradozás kifizetődőnek bizonyult: a kompozíció még a NASA szakértőit is ámulatba ejtette. "Ez a sorozat az eddigi legrészletesebb, amely a Földről készült, és amely megmutatja kicsiny bolygónk szépségét" - mondta a hivatal egyik szóvivője.

A NASA már az első műholdak fellövése, vagyis az 1960-as évek óta fényképezi a Földet. Bár felvételek minden évben készülnek, a mai napig az Apollo 17 űrhajósai által 1972-ben készített első, Blue Marble című felvétel az egyik legemlékezetesebb.