Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Hogyan mentsük meg a Földet, ha az élővilág 90 százalékát nem ismerjük?

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Az emberiség sötétben tapogatózik, a földi élővilág nagy része ugyanis ismeretlen. A legtöbb ember ugyan különbséget tud tenni a különböző bogyók, fák vagy a bokrok között, a növény- és állatvilág jelentős részét azonban még a kutatók sem ismerik.

Carl Linneaus svéd tudós majdnem háromszáz évvel ezelőtt, 1735-ben jelentette meg első gyűjteményét az állatok és a növények osztályozásáról. A kötet akkor 13 oldalas volt, a kutató pedig ebben már felvázolta osztályozási rendszerét az állatok és növények besorolására, amely máig a tudományos rendszertan alapja.

Azóta évszázadok teltek el, a Harvard Egyetem egyik biológusa szerint azonban sokat nem jutottunk előre: a kutatók máig csak az földön élő fajok mindössze 10 százalékát ismerik.

Egy ismeretlen bolygón élünk - fogalmazott Edward O. Wilson. Mint mondta, az emberiség, miközben megpróbálja helyreállítani a felborult ökoszisztémát, szinte sötétben tapogatózik. Szerinte mindez olyan, mint ha egy orvos úgy próbálná meggyógyítani a páciensét, hogy mindössze az emberi szervek 10 százalékát ismeri.

A kutató abból az alkalomból beszélt erről, hogy Linneaus korszakalkotó alkotását ismét megjelentették reprint kiadásban. A tudós szerint épp ennyire átütő lehet a mai kutatók azon törekvése egy internetes lexikon létrehozására, az Encyclopedia of Life, amelynek kitalálói gigantikus tervet fogalmaztak meg. A világhálón akarják összegyűjteni azokat az ismereteket, amelyeket a földön élő állat- és növényfajokról tudnak.