eur:
392.37
usd:
366.01
bux:
66803.48
2024. április 26. péntek Ervin

Hogyan mentsük meg a Földet, ha az élővilág 90 százalékát nem ismerjük?

Az emberiség sötétben tapogatózik, a földi élővilág nagy része ugyanis ismeretlen. A legtöbb ember ugyan különbséget tud tenni a különböző bogyók, fák vagy a bokrok között, a növény- és állatvilág jelentős részét azonban még a kutatók sem ismerik.

Carl Linneaus svéd tudós majdnem háromszáz évvel ezelőtt, 1735-ben jelentette meg első gyűjteményét az állatok és a növények osztályozásáról. A kötet akkor 13 oldalas volt, a kutató pedig ebben már felvázolta osztályozási rendszerét az állatok és növények besorolására, amely máig a tudományos rendszertan alapja.

Azóta évszázadok teltek el, a Harvard Egyetem egyik biológusa szerint azonban sokat nem jutottunk előre: a kutatók máig csak az földön élő fajok mindössze 10 százalékát ismerik.

Egy ismeretlen bolygón élünk - fogalmazott Edward O. Wilson. Mint mondta, az emberiség, miközben megpróbálja helyreállítani a felborult ökoszisztémát, szinte sötétben tapogatózik. Szerinte mindez olyan, mint ha egy orvos úgy próbálná meggyógyítani a páciensét, hogy mindössze az emberi szervek 10 százalékát ismeri.

A kutató abból az alkalomból beszélt erről, hogy Linneaus korszakalkotó alkotását ismét megjelentették reprint kiadásban. A tudós szerint épp ennyire átütő lehet a mai kutatók azon törekvése egy internetes lexikon létrehozására, az Encyclopedia of Life, amelynek kitalálói gigantikus tervet fogalmaztak meg. A világhálón akarják összegyűjteni azokat az ismereteket, amelyeket a földön élő állat- és növényfajokról tudnak.

Címlapról ajánljuk

Titokzatos nagy vásárlás előtt az OTP

Az OTP Bank tavaly minden korábbi eredményét felülmúlta, a megkezdett építkezést és terjeszkedést a következő években is folytatja - mondta pénteken Budapesten, a társaság éves közgyűlésén az OTP Bank elnök-vezérigazgatója.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
Gigantikus amerikai fegyvercsomag készül Ukrajnának, hátrébb vonják az Abrams tankokat a frontról – Háborús híreink pénteken

Gigantikus amerikai fegyvercsomag készül Ukrajnának, hátrébb vonják az Abrams tankokat a frontról – Háborús híreink pénteken

A Politico értesülései szerint az Egyesült Államok pénteken egy 6 milliárd dolláros fegyvercsomagot jelenthet be Ukrajnának a nemrég elfogadott 60,8 milliárd dolláros keretből. A csomag tartalmaz majd Patriot légvédelmi rakétákat, tüzérségi lőszert, drónokat, drón elleni fegyvereket, illetve levegő-levegő rakétákat vadászgépekhez. Az AP két amerikai forrásra hivatkozva arról ír, hogy az ukránok hátrébb vonták a frontvonalról az amerikai Abrams tankokat, mivel az orosz drónok könnyen észreveszik és megtámadják őket.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×