eur:
389.26
usd:
362.99
bux:
68123.99
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Magyar régészek indulnak a Nílus deltájába

Magyar régészek kezdenek ásatást júniusban a Nílus nyugati deltájában - közölte Vanek Zsuzsanna, az expedíció vezetője.

"Az Egyiptomi Régészeti Hivatal álláspontja szerint a deltát teljes egészében fel kell tárni" - mondta az egyiptológus.

Vanek Zsuzsanna közölte: két lehetőséget kapott a régészeti hivataltól. Az egyik egy Ramesszida-kori (i.e. XII. század) sír feltárása, megtisztítása és restaurálása. A másik ásatás helyszíne a Kom Truga, az a lelőhely, ahol a Ptolemaioszok korában virágzó mezőgazdasági központ volt.

Kom Truga Damanhúr és Alexandria között fekszik. A meglehetősen nagy kiterjedésű régészeti lelőhely egy mai falu közepén található.

Az egyiptológus magyarázata szerint ez fontos terület volt, hiszen itt vezetett a Líbiába vezető kereskedelmi útvonal.

A delta nyugati határvége volt. Az egykori település, amelynek görög neve Psenemphaia volt, fontos agrárközpont lehetett, a területen töménytelen mennyiségű malomkő került elő. Lakói gabona- és olívatermesztéssel, valamint olívaolaj előállításával foglalkoztak - mondta.

Vanek Zsuzsanna tájékoztatása szerint szőlészettel és borászattal is foglalkozhattak, erre engednek következtetni a hatalmas, földbe mélyített kádak.

A települést valószínűleg földrengés pusztította el. Nem tudjuk, hogy ez mikor történt, talán az időszámításunk utáni II-III. évszázadban. Valószínűleg olyan mérvű volt a pusztítás, hogy lakói már nem építették újjá - közölte az egyiptológus, hozzátéve, hogy nem sokkal ezután hagyták el a területet a rómaiak.

Vanek Zsuzsanna reményei szerint korábbi rétegekre is bukkannak, ugyanis Kom Trugában még nem történt igazi feltárás.

"Két egyiptomi expedíció is próbálkozott, az egyik az 1950-es években, a másik 10 évvel ezelőtt, de otthagyták a területet" - mondta.

Az ásatási terveket ismertetve Vanek Zsuzsanna kifejtette: a legnagyobb gond, hogy a feltárandó épületek egy része a mai iszlám temető alatt van, amelyet ki kell kerülniük a régészeknek.

Az egyiptológus a nehézségek közé sorolta azt is, hogy a lelőhely a Nílus deltájában van, ahol a folyóágak révén és az öntözés miatt elég magas a talajvíz.

A legfőbb gondnak azonban a pénzhiányt nevezte Vanek Zsuzsanna. Mint mondta, még 2003-ban kapta meg a lehetőséget, azóta kétszer volt terepbejáráson, és akkor megújította a szerződést, ám az ásatásokat nem tudta elkezdeni. Az idén azonban mindenképpen meg kell indítani a feltárást.

Jelenleg kétmillió forint áll az expedíció rendelkezésére, amelyből a 10 fős csapat kiutazását és az ásatások megkezdését finanszírozzák.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Szép pluszban zárt Amerika

Szép pluszban zárt Amerika

Vegyes mozgásokat láttunk ma a nemzetközi részvénypiacokon, Európában a befektetők a Fed tegnapi üzeneteit emésztették, miközben tovább dübörgött a gyorsjelentési szezon is, például Európa legnagyobb cége, a gyógyszergyártó Novo Nordisk, valamint a Shell is ma jelentett - mindkét cég megverte az elemzői profitvárakozásokat. A vezető amerikai indexek egy százalék körüli pluszban fejezték be a napot. Ezzel a mai napi izgalmaknak még nincs vége, hiszen az amerikai zárás után jelent majd az Apple is, amely jelenleg a világ második legértékesebb cége a Microsoft után.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×