eur:
388.58
usd:
360.99
bux:
68559.7
2024. május 7. kedd Gizella

Az ajak- és szájüregi rák szűrésére kellene összpontosítani

A nemzetközileg is elfogadott tömeges mell-, bél- és méhnyakrák-szűrések mellett Magyarországon óriási szükség lenne a szájüregi daganatok és a tüdőrák népegészségügyi szűrésére - mondta az InfoRádiónak az Országos Onkológiai Intézet igazgatója. Ottó Szabolcs professzor hozzátette: 33 ezren halnak meg évente rákban, közülük 7500-an tüdőrákban, ezért számításokat kellene végezni, mert valószínű, hogy még a nagyon drága tüdőrákszűrés is megérné.

Az Országos Onkológiai Intézet igazgatója közölte: Magyarországon évente 33 ezer daganatos beteg hal. A legtöbben, 7500-an tüdőrákban vesztik életüket, a halálozási listán a második a vastag- és a végbélrák, a harmadik az emlőrák - tette hozzá Ottó Szabolcs professzor.

Az ajak- és szájüregi daganatok előfordulási gyakorisága az elmúlt harminc évben 260 százalékkal emelkedett Magyarországon - hangsúlyozta az Országos Onkológiai Intézet igazgatója.

A professzor kiemelte: ilyen magas adat más országban nincs, és ez speciálisan egy magyar probléma, ami a szájhigiénia hiányára, illetve a magas dohányzás- és alkoholfogyasztási mutatókra vezethető vissza.

Ottó Szabolcs szerint az ajak- és szájüregi rákot kellene szűrni, nem elhanyagolva a mell-, bél- és méhnyakrák-szűréseket.

Számításokat kellene végezni, mert valószínű, hogy még a költséges tüdőrákszűrés is megérne - tette hozzá. A professzor közölte: a döntéshozókkal kellene megértetni, hogy egy nemzet egészégi állapotában egy nagy beruházás hosszabb idő alatt térül meg, de soha nem lehet veszteséges.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.07. kedd, 18:00
Resperger István ezredes
a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
Mire számíthatunk a tőzsdéken?

Mire számíthatunk a tőzsdéken?

Gazdasági adatok tekintetében ma Németországban érkeznek fontos számok az ipar kilátásaival kapcsolatban, ezen kívül érkezik még európai kiskereskedelmi adat is, illetve a hazai kiskereskedelmi adatokat is ma közlik. Tegnap kimondottan jó hangulatban zajlott a kereskedés a tőzsdéken, nagyot tudott a hazai piacon ralizni az OTP. Ami a mai kilátásokat illeti, kitarthat a tegnapi optimizmus az előjelek szerint, a vezető európai részvényindexek kisebb emelkedéssel indíthatják a napot.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×