Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Majd félmillió magyarnak rossz a veséje

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Magyarországon 450 ezer ember él rosszul működő vesével, de csak minden ötvenedik részesül vesepótló kezelésben - figyelmeztetett a Magyar Nefrológiai Társaság főtitkára a Debreceni Egyetemen szervezett Nefrológiai Napok alkalmából.

Kárpáti István egyetemi docens az InfoRádiónak elmondta: sokan tudják, hogy a magas vérnyomás és a cukorbetegség érrendszeri károsodást okozhat, azt viszont jóval kevesebben, hogy hosszú idő alatt vesekárosodást is.

Ha a veseproblémákat elhanyagolják, akkor súlyos veseelégtelenség is kialakulhat, amelynek halálozási aránya még a modern diagnosztikai és gyógyászati eszközök mellett is 50 százalékos - hangsúlyozta a szakember.

Emiatt fontos, hogy szűrjék az embereket magas vérnyomásra és cukorbetegségre, és ha felismerik, hogy valaki akár enyhe fokú veseelégtelenségben szenved, akkor küldjék el nefrológushoz.

A Magyar Nefrológiai Társaság főtitkára hozzátette: az érintetteknek életmódi tanácsot is kell kapniuk, valamint megfelelő gyógyszerezést.

Civilizációs ártalom

Kárpáti István arra is felhívta a figyelmet, hogy a modern civilizációs környezet is hozzájárulhat a heveny veseelégtelenség kialakulásához, amely lehet közlekedési balesetek, alkoholizmus, kábítószer-élvezet, ipari mérgezés vagy gyógyszerek nem megfelelő alkalmazásának következménye is.

Az egyetemi docens úgy vélte: a veseelégtelenségben szenvedők nagy számához képest azért részesülnek kevesen vesepótló kezelésben, mert a vesebetegségek legtöbbje nem jár semmilyen fájdalommal, így általában csak véletlenül fedezik fel azokat.