eur:
390.25
usd:
364.32
bux:
0
2024. május 2. csütörtök Zsigmond
Milák Kristóf (b) és Sós Csaba szövetségi kapitány a 18. rövidpályás úszó országos bajnokságon Kaposváron 2022. november 17-én.
Nyitókép: MTI/Kovács Anikó

Sós Csaba Milák Kristóf visszatérése előtt: "okoskodhatok itt előre, ilyet még nem láttunk"

Hat számban is nevezett az olimpiai bajnok Milák Kristóf a jövő kedden kezdődő úszó országos bajnokságra. A Honvéd világ- és Európa-bajnoka egy év után indul újra versenyen. A párizsi jegye már zsebben van, a válogatott néhány rutinos tagja ugyanakkor még küzd azért, hogy ott lehessen az olimpián. Az InfoRádió Sós Csaba szövetségi kapitányt kérdezte.

Keddtől az idei úszó-ob-n mindenki számot ad arról, hogy az elmúlt időszak munkája hogy sikerült, és hogy halad a felkészülése, illetve olimpiai kvalifikációk is változhatnak még.

Az sem volt titok, hogy a bajnokság után az olimpia előtt egy hónappal megrendezésre kerülő Európa-bajnokságon induló csapatot Sós Csaba szövetségi kapitány kijelöli - arra azonban figyelni kell, hogy míg az olimpiai szintidőket a NOB, az EB-kvalifikációs időket a MÚSZ határozza meg. Utóbbi a legutóbbi Eb nyolcadik ideje számonként, ami a döntőbe jutást feltételezi.

Mint az InfoRádióban Sós Csaba elmondta, soha nem gondolkodott létszámban, de

valószínűleg nagyobb lesz az Eb-kontingens létszáma, hiszen ott elvileg még mindig lehet majd ötkarikás szintidőt úszni,

és az se forduljon elő, hogy valaki egy évig nem versenyezhet. A nagyobb létszámot mindazonáltal jellemzően a váltók indítása fogja "kiadni", a váltókban pedig több fiatal is megmutathatja magát az Eb-n, illetve olyanok is, akik közel vannak az olimpiai szinthez.

Az elmúlt nagyjából egy évben rengeteg szó esett Milák Kristófról, de elsősorban nem arról, ami a medencében történt, hanem ami elmaradt. Az elmúlt hetekből ugyanakkor pozitív hírek érkeztek, ezért kérdés, a kapitány mennyire bizakodó a napokban vele kapcsolatban.

"Az a jó hír, hogy edzésbe állt és vízi edzéseket végez, és ennél is fontosabb, hogy edzője, Virth Balázs irányításával, akivel korábban világrekordot úszott. Az, hogy egyelőre hol tart, majd a magyar bajnokság megmutatja, hála a jó égnek, hogy több számot is vállalva nevezett" - hívta fel a figyelmet.

A hat számból azonban az ütközések miatt aligha indul mindben, vannak ugyanis számütközések, a kapitány célzott is arra, hogy nem biztos, hogy áll azon a készültségi szinten Milák Kristóf, hogy mind a hat számot végigússza az ob-n. Abban sem biztos, hogy a rövidebb, "kevésbé állóképességinek" tartott számokat választja majd, ráadásul Sós Csaba arra is felhívta a figyelmet, hogy egy 100 méteres szám is bizony állóképességi, legfeljebb "máshogy és máskor fáj", egy 50 méteres szám pedig "olyan edzettséget feltételez", hogy azon csak annak birtokában lehet rajtkőre állni.

Megérzése szerint három számban látjuk majd Milák Kristófot a jövő héten.

"Szerintem mind a három számban ugyanazt fogjuk látni.

Paradox módon ilyenkor a hosszabb számban lehet, hogy jobban megy, mert az viszonylag lassabb iram. Ha edzéshiány van, azt általában azért jobban szokták bírni.

De meglátjuk. Én okoskodhatok itt előre, ez nem egy szokványos helyzet. Olyannyira nem, hogy ilyet még nem láttunk. Meglátjuk, hogy ebben az esetben hol tart" - jegyezte meg a kapitány.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Dobrev Klára a Ligetben: "fogd be a szádat, magyar dolgozó, mert különben kirúgunk, ezt üzeni Orbán Viktor kormánya"

Európai fizetéseket, európai nyugdíjat, európai egészségügyet, európai béreket sürgetett a Demokratikus Koalíció, az MSZP és a Párbeszéd európai parlamenti (EP-) listavezetője szerdán Budapesten. Dobrev Klára közölte, erős Európát akar, amely minden magyarra tud vigyázni, akkor is, ha a kormánnyal szemben kell megvédenie őket.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×