eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

Kezdődik az Ördögkatlan Fesztivál

Indul a tizedik Ördögkatlan Fesztivál. A sokszínű összművészeti rendezvényen szombatig négy dél-baranyai településen lesznek koncertek, irodalmi estek, színházi előadások és kiállítások.

Kilenc éve határozta el Kiss Mónika és Bérczes László, hogy barátaikkal létrehoznak Baranyában egy mezítlábas fesztivált, ahol védnöküktől, Törőcsik Maritól lopott mottóval összegyűjtik a „nem normális” embereket, akik a nyitottságot, kíváncsiságot, emberséget és minőséget képviselik. A kedden kezdődő fesztivál tehát már a tizedik.

Bérczes László rendező a fesztivál változásairól úgy fogalmazott:

„nagy lett.

Lehet, hogy túl nagy is, bár sokan mondják, azért megtalálják a nyugalmat és a békés, csendes helyeket is, amikor arra vágynak. A produkciókat tekintve egyre több az oda vagy ott születő előadás.”

A fesztiválnak rengeteg visszatérő fellépője van. A komolyzenei vonalat Dinnyés Dániel és Kolonits Klára szervezik, idén – a tizedik évforduló apropóján - Verdi Requiemjét is meghallgathatják majd a Nemzeti Filharmonikusok előadásában. Lesz Cseh Tamás-Leonard Cohen emlékkoncert is Másik Jánossal, Kiss Tiborral, Beck Zoltánnal, és persze színház színház hátán, például a K2 már egész villányi esküvői előadássorozattal rendelkezik, idén egy újabb darabbal bővítik a repertoárt. Idén is játszik a francia Galapiat Cirkusz, a Quimby és a Kiscsillag, és azt remélik: az applikációval a színházjegyekért való reggeli sorban állást is sikerül kiiktatni.

Idén is lesznek díszvendégek: Krasznahorkai László, Hajdu Szabolcs, Dinnyés Dániel-Kolonits Klára mellett a Szkéné Színház és a Fonó budai Zeneház is számos izgalmas programot kínál.

Az irodalmi program része lesz Háy János, Térey János, Peer Krisztián és Kiss Tibor Noé is, a kortárs táncot egy Pina Bausch-emlékkiállítás képviseli zenés-táncos improvizációkkal, de lesz opera- és dalírás workshop, börtönrádiósokkal egészül ki a Göttinger Pál vezette Caminus csapat a kisharsányi Kovács Udvarházban, a gyereket pedig Halász Judit, Rutkai Bori és Szalóki Ági várja majd.

A fesztivál öt napja alatt levetítik és színházban is előadják majd Hajdu Szabolcs Ernelláék Farkaséknál című alkotását, új regényéből olvas fel Krasznahorkai László, öt előadással érkezik a Szkéné Színház, a Fonó Budai Zeneház pedig Dresch Mihályt, Kollár-Klemencz Lászlót, a Muzsikást, a Csík Zenekart, valamint Ferenczi Györgyöt és a Rackajamet viszi el a fesztiválra.

Szombat estig várják az érdeklődőket Nagyharsányban, Kisharsányban, Beremenden és Villánykövesden.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Olyan fegyvert kap Ukrajna, ami elképzelhetetlen lett volna a háború előtt: ez lehet a legveszélyesebb eszköz Kijev arzenáljában

Olyan fegyvert kap Ukrajna, ami elképzelhetetlen lett volna a háború előtt: ez lehet a legveszélyesebb eszköz Kijev arzenáljában

Amikor Oroszország megindította az Ukrajna elleni inváziót, Moszkva egyik elsődleges célja a megtámadott ország „demilitarizációja” volt; eddig nagyon úgy fest, hogy ez a dolog a visszájára sült el. Nem csupán arról van szó, hogy a NATO eddig gigantikus mennyiségű nehézfegyvert küldött Ukrajnának, de olyan technikai eszközöket is megkapott Kijev, melyekről korábban még csak álmodni sem mert az ukrán vezetés, ékes példája ennek az MGM-140 ATACMS harcászati ballisztikus rakétarendszer. Egy olyan technikai eszközről van szó, amely, bár abszolút nem nevezhető „háborúdöntő csodafegyvernek”, biztos megnehezíti majd az orosz haderő dolgát az általuk „különleges műveletnek” hívott invázió során.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×