eur:
393.15
usd:
367.07
bux:
66927.2
2024. április 26. péntek Ervin

"Sokan lássák azt, mi történt Budapesten!"

Õsszel lejáró rektori megbízatását követően 2014. május végéig kormánybiztosként folytatja a Zeneakadémia megújításával kapcsolatos feladatait Batta András, aki az InfoRádiónak elmondta: az is cél, hogy az európai zenei életben minél többen meglássák azt, hogy mi történt itt Budapesten, a Zeneakadémia felújítása során.

A Magyar Közlöny múlt heti száma alapján a május 15-én kinevezett kormánybiztos feladata lesz Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem az új kulturális, művészeti és hangversenyközpontjának intézményi kialakítása, valamint a Concerto Budapest Zenekar tulajdonosi hátterének rendezése is.

Batta András az InfoRádiónak elmondta: az is cél, hogy az európai zenei életben minél többen meglássák azt, hogy mi történt itt Budapesten. Mert a Zeneakadémia felújítása, az épület maga és a benne folyó munka, valamint a hagyományok hatalmas tiszteletet vált ki, ezt a világra szóló sikert ki kell aknázni.

Batta András az MTI-nek elmondta: "Két nagy feladatkör jár a megbízatással: az egyik, és ez a nagyobb részt teszi ki, a Liszt Ferenc Zeneakadémiája, a felsőfokú zeneoktatás európai központja elnevezésű hatalmas projekt befejezését végig vinni az október 22-i megnyitóig." A másik, hogy az ünnepélyes nyitányt nemzetközivé kell tenni, már tudni, hogy a világ zeneéletének nagyságai várhatók Budapestre" - tette hozzá.

Batta András 1953. szeptember 30-án született Budapesten, a Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskolában gordonka szakon, majd a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem zenetudományi tanszakán és tanárképző intézetének gordonka tanszakán szerzett diplomát. Ezután a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen kapott megbízást, ahol 1977-től valamennyi egyetemi fokozatot végigjárta. 2002-től a zenetudományi tanszék vezetője, majd az egyetem helyettes rektora lett, 2004-től egyetemi tanár, rektor. Tanári és kutató munkája mellett 1976 és 1996 között zenei újságíróként is ismert volt, e tevékenységéért számos elismerésben, díjban részesült. 1996 és 2001 között szerzőként és szerkesztőként a kölni székhelyű Könemann Kiadónak dolgozott, csaknem ezer oldalas operakalauza eddig nyolc nyelven jelent meg. Főbb szakmai érdeklődési területei közé tartozik Liszt Ferenc, Weiner Leó és Richard Strauss zenéje, valamint az osztrák-magyar operettek világa. Batta Andrást 1994-ben Erkel Ferenc-díjjal tüntették ki, 2003-tól Széchenyi Docensi Ösztöndíjban részesült. A Magyar Zenetudományi és Zenekritikai Társaság alapító elnökségi tagja írja a Fidelio.hu.

Hanganyag: Oláh András

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×