eur:
388.87
usd:
361.95
bux:
68599.59
2024. május 8. szerda Mihály

Andrew Vajna meg akarja nyerni a Brüsszellel folytatott csatát

Andrew Vajna nem kíván kiszállni az etyeki Korda Stúdióból. Az amerikai filmproducer az InfoRádiónak adott interjújában cáfolta azokat a híreket is, amelyek szerint leállt a stúdió fejlesztése.

Ha az Európai Unió nem egyezik bele a magyar filmtámogatási rendszer meghosszabbításába, akkor csak azok a külföldi produkciók jönnének Magyarországra forgatni, amely filmeknek itt játszódik a története - mondta az InfoRádiónak Andrew Vajna.

A törvény szerint a magyar állam 20 százalékos adókedvezményt biztosít a filmkészítők részére, de ez decemberben lejárt, és Brüsszel eddig visszadobta a magyar terveket.

Az amerikai filmproducer közölte: az elmúlt két évben semmit nem tettek magyar részről, hogy jóváhagyják a rendszert. Hozzátette: véleménye szerint tárgyalásra van szükség a brüsszeli illetékesekkel, hogy kiderüljön, mit kifogásolnak pontosan.

Andrew Vajna kiemelte: nem érti, miért nem hagyta jóvá az EU a magyar terveket. A producer tárgyalt két miniszterrel, Veres Jánossal és Fodor Gáborral is, akikkel megállapodott abban, kölcsönösen segítik, hogy sikerüljön elfogadtatni a filmtámogatási rendszer.

A világhírű producer hangsúlyozta: nem akar kiszállni az etyeki Korda Stúdióból, és az sem igaz, hogy leállt volna a létesítmény fejlesztése.

Négy műterem már elkészült Etyeken, az ötödik a műszaki átadás előtt áll, és a legnagyobb, a hatodik stúdió tervei is készen vannak - számolt be róla Andrew Vajna. Hozzátette: reméli, hogy az alatt a másfél hónap alatt, amíg a terveket engedélyezik, ki fog derülni, hogyan dönt Brüsszel.

Nem arról beszélünk, hogy felfüggesztjük a fejlesztést, hanem arról, hogy megnyerjük ezt a csatát - hangsúlyozta a producer.

Andrew Vajna közölte: amíg az adókedvezményről nincs döntés, nem tárgyalnak arról, hogy melyik filmeket forgatják Etyeken, mert nem tudnak semmit biztosítani.

Vannak tervek és érdeklődők a magyarországi forgatásra, de eddig a hollywoodi forgatókönyvírók sztrájkja is befolyásolta a tárgyalásokat - tette hozzá.

Hanganyag: Sigmond Árpád

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Már palesztinbarát sátortábor van Bécs leghíresebb egyetemén is

Már palesztinbarát sátortábor van Bécs leghíresebb egyetemén is

Aktivisták palesztinbarát tiltakozó tábort létesítettek Európa egyik legrégebbi egyetemének udvarán. A mintát az amerikai egyetemek tiltakozói jelentették. A rendőrség kivonult a helyszínre, de nem tiltotta be a tüntetést. A hasonló megmozdulások számos ország egyetemein immár szinte mindennapossá váltak.

Érkezik a kínai elnök, szerdától óriási lezárások jönnek a fővárosban – itt vannak a részletek

Mutatjuk, melyik fővárosi útvonalakon mikor kell jelentős korlátozásra számítani.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.08. szerda, 18:00
Mráz Ágoston Sámuel a Nézőpont Intézet vezetője
Závecz Tibor a Závecz Research Piac- és Társadalomkutató Intézet ügyvezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×