eur:
389.43
usd:
361.86
bux:
68656.33
2024. május 7. kedd Gizella

"Kárpótolt az élet, amiért nem játszhattam el Hamletet"

A Hamlet az egyetlen nagy szerep, ami kimaradt az életemből - mondta el az InfoRádiónak Mihályi Győző, a Pesti Magyar Színház és a József Attila Színház színművésze. Mihályi Győző több évtizedes kiemelkedő színészi eredményeiért március 15-én vette át a Magyar Köztársaság Érdemes Művésze-díjat.

Mikor fordult a színészet felé?

A magyartanárom indított el tízévesen, mert elég jól olvastam, szerettem az irodalmat. Kiválasztott arra, hogy az iskolai ünnepségeken én szerepeljek. A középiskolába pedig egy irodalmi szakkörbe, aztán irodalmi színpadra jelentkeztem. Ott kerestek egy Anna Frank előadáshoz egy Péter nevű fiú szerepére egy 16 éves embert, én akkor pont annyi voltam. Engem találtak meg. Nagyon nagy örömet okozott ez a munka, akkor jöttem rá, hogy lehet, hogy nekem ezt kellene csinálnom, színésznek kellene mennem. Az irodalmi színpadtól többen is jelentkeztek a főiskolára. Én is jelentkeztem és fel is vettek elsőre.

Milyen szerepeket kedvel leginkább? Amelyekkel könnyen tud azonosulni vagy amik nagyobb kihívást jelentenek?

Amikkel könnyen tudok azonosulni, azokat hamarabb tudom megcsinálni, és nagyobb sikert is lehet elérni ezekkel. A bonyolultabb, nehéz fajsúlyú szereppel kisebb sikereket lehet elérni, én mégis jobban szeretem ezeket, a nagyobb falatokat. Minket úgy neveltek a főiskolán, hogy univerhális színészekké váljunk. Zenés darabokban is játszottunk, zenés vígjátékokban, mindenevők kellett, hogy legyünk. Én vidéken voltam 12 évik. Ez alatt sok mindent végigjátszottam.

Van-e megvalósulatlan szerepálma?

Hamletet mindenki el akarja játszani. Gábor Miklós játszott zseniálisan Hamletet Vámos László rendezésében, ez nekem példaértékű volt. Egyszer felvetődött, Miskolcon váltás volt és jött egy új művészeti vezető, aki azt mondta nekem: "tudod, hogy ha most előszedem a Hamletet, akkor nem te leszel már, hozok egy fiatalt". 32 éves voltam akkor. Úgy megsértődtem, hogy el is szerződtem. Hogy lehet az, hogy nem én leszek, hiszen nekem kellene lennem - gondoltam. De valami miatt az engem elkerült. Lehet, hogy nem látnak bennem annyi intellektust. Ez egy nagyon intellektuális, egy borzasztóan összetett szerep. Végig kell bírni intellektussal, érzelmileg, fizikálisan, mindenhogyan. Játszottam én ilyet, de talán kicsit lelkesebb, kevésbé tépelődő alkatokat. Lehet, hogy kicsit távol áll tőlem. De nem olyan mély ez a seb. Kárpótolt engem az élet azért, mert Hamletet nem játszottam el.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Mbappé az utolsó párizsi BL-meccsére készül a PSG mezében

Mbappé az utolsó párizsi BL-meccsére készül a PSG mezében

A Borussia Dortmund egygólos előnnyel kezdi a Bajnokok Ligája-elődöntő ma esti második mérkőzését a Paris Saint-Germain ellen. A sárga-feketék 2013 óta először juthatnak be a fináléba. A helyzet nem egyszerű: a francia bajnok ebben a sorozatban egyszer már legyőzte a Parc des Princes-ben a Dortmundot.

A szakszervezet szerint 25 milliárdból meg lehetne oldani a felsőoktatási dolgozók béremelését

A Felsőoktatási Dolgozók Szakszervezete addig nem kezdeményez újabb tárgyalást, amíg az államtitkárság nem áll elő konkrét javaslattal és ígérettel a felsőoktatásban dolgozók bérhelyzetének rendezését illetően – mondta az InfoRádióban Gregor Anikó szakszervezeti titkár. Arról is beszélt, hogy készek lennének segíteni a minisztériumnak abban, hogy találjanak forrásokat a költségvetésben a követelések teljesítésére.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.07. kedd, 18:00
Resperger István ezredes
a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×