eur:
390.43
usd:
364.14
bux:
68347.87
2024. április 30. kedd Katalin, Kitti
A velencei Szent Márk tér 2020. június 26-án. Háttérben a Szent Márk-székesegyház.
Nyitókép: A velencei Szent Márk tér 2020. június 26-án. Háttérben a Szent Márk-székesegyház. MTI/EPA/ANSA/Andrea Merola

A veszély miatt múzeumok, sportesemények és más helyszínek biztonságát erősíti Olaszország

Egyedül cselekvő terroristák, úgynevezett magányos farkasok támadásaitól tartanak az olasz hatóságok a közel-keleti helyzet egyre feszültebbé válása miatt, ezért a múzeumoknál, koncerteken és sporteseményeken is megerősítik a biztonsági készültséget - hangzott el az olasz belügyminiszter vezette nemzetbiztonsági egyeztetésen hétfőn.

Matteo Piantedosi tárcavezető hangsúlyozta, hogy a lakosság részéről "intenzívebbé vált a biztonság iránti igény".

A miniszter az Izrael elleni iráni drón- és rakétatámadás másnapján hívta össze a nemzetbiztonsági tanácsot. Titkosszolgálati jelentések szerint Olaszország nincs kitéve konkrét terrorveszélynek, így továbbra is azon nyugati államok között van, ahol mostanáig nem történt iszlamista merénylet.

Ennek ellenére a már eddig is kiemelten védett helyszínek, épületek, intézmények mellett, melyek között a Vatikán és a római zsinagóga, a diplomáciai képviseletek, turistalátványosságok, repülőterek, vasútállomások szerepelnek,

megerősítik a tömegesemények, mint például a koncertek, sportesemények és más rendezvények védelmét.

A római belügyminisztérium közlése szerint kiemelt figyelmet szentelnek a balkáni migrációs útvonalnak, melyen szélsőséges, dzsihadista elemek szivároghatnak be. Matteo Piantedosi emlékeztetett, hogy október 21-től vezették vissza a Szlovéniával közös határellenőrzést: azóta több mint 1300 személyt fordítottak vissza és 120-at tartóztattak le.

Ellenőrzés alatt vannak az iszlám kulturális központok és imahelyek, illetve a börtönök, ahol a muszlim rabok radikalizálódhatnak, valamint a közel-keleti harcterekről visszatérő idegen harcosok. Hasonló ellenőrzés alatt tartják az internetes közösségi oldalakat, melyeken megugrott a nyugat- és Izrael-ellenes bejegyzések száma.

  • Lamberto Giannini római prefektus úgy nyilatkozott, hogy a fővárosban nehéz tovább fokozni a biztonsági készültséget, mivel az már a lehető legmagasabb.
  • Milánóban a kedden kezdődő Bútor és Design Vásár területén erősítették meg a biztonsági intézkedéseket, Velencében a Biennálén és a Szent Márk téren.
  • Firenzében a Santa Maria Novella-vasútállomáson erősítették meg a biztonságot, valamint a dóm és az Uffizi-képtár közötti utcákban, ahol a legtöbb turista halad át.
  • Rendkívüli biztonsági készültséget rendeltek el Nápoly városában és Capri-szigetén, ahol szerdától a G7-es csoport külügyminiszteri értekezlete zajlik.

"Az olasz rendőrség és titkosszolgálat a világ legjobbja, ami a megelőzést illeti, még ha őrültek cselekedeteiről lenne is szó. Bízom a hatóságok munkájában" - mondta Guido Crosetto védelmi miniszter a RAI1 közszolgálati televízió hétfő esti műsorában.

Címlapról ajánljuk
Ügyészségi nyomozás kezdődött az Osztrák Szabadságpárt jelenlegi és korábbi vezetői ellen

Ügyészségi nyomozás kezdődött az Osztrák Szabadságpárt jelenlegi és korábbi vezetői ellen

Korrupció gyanújával nyomozást indított a bécsi gazdasági ügyészség az ellenzéki Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) jelenlegi elnöke, Hebart Kickl és két volt pártelnök, az egykori alkancellár, Heinz-Christian Strache, valamint az elnöki székben őt váltó Norbert Hofer, korábbi közlekedési miniszter ellen. Azzal gyanúsítják őket, hogy sajátos hirdetési ügyletet kötöttek Wolfgang Fellner médiavállalkozóval, aki ellen ugyancsak folyik a vizsgálat, mégpedig vesztegetés, vesztegethetőség, továbbá hűtlen kezelés gyanújával.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.30. kedd, 18:00
Szánthó Miklós
az Alapjogokért Központ főigazgatója
Egyetlen fegyvertípustól szenved az orosz haderő, Ocseretine is elesett  – Ukrajnai háborús híreink kedden

Egyetlen fegyvertípustól szenved az orosz haderő, Ocseretine is elesett – Ukrajnai háborús híreink kedden

Az orosz harctéri veszteségek legalább felét az ukrán drónok okozzák, főleg az FPV kamikaze-drónok, de mellettük komoly gondot okoznak az aknagránátokat dobáló „bombázódrónok” is – állítja az egyik nagyobb orosz háborús Telegram-csatorna harctéri forrásokra hivatkozva. Ukrán források vasárnap este három donbaszi falu elvesztését ismerték el, ugyanakkor geolokáció alapján nagyon úgy néz ki, hogy ennél jelentősen mélyebben törték át az orosz csapatok a frontvonalat. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború aktualitásaival.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×