Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Hatalmas vihar tombol Franciaországban

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Több mint százezer háztartás maradt áram nélkül Franciaország északi és nyugati részén az Anára keresztelt szélvihar miatt - közölte hétfőn az ERDF francia áramszolgáltató.

A Météo-France francia állami meteorológiai szolgálat jelentése szerint a helyzet különösen a nyugat-franciaországi Pays de la Loire régióban aggasztó, ahol a széllökések akár az óránként 130, a térségben található Ré-szigeten pedig az óránként 160 kilométeres sebességet is elérhetik. A Météo-France ezenkívül jelentette, hogy 24 megyére narancssárga figyelmeztetést adtak ki.

A vihar következtében kidőlt fák és az áramkimaradás zavart okozott a vonatközlekedésben is Pays de la Loire-ban, illetve a vele szomszédos Bretagne régióban, az ország középső részén és a francia fővárosban is az SNCF állami vasúttársaság jelentése szerint.

A szolgálat az Ana nyomán várhatóan kialakuló széllökések, csapadék és áradások miatt az ország területének mintegy negyedén megemelte készültségi szintet.

Az észak- és kelet-franciaország autópályák üzemeltetésével foglalkozó társaság, a SANEF pedig arra kérte az autósokat, hogy a várható havazás - amelynek következtében 5 és 15 centiméter közötti hó eshet - miatt lehetőleg kerüljék el a Nord-Pas-de-Calais északi régió főbb autópályáit. Ezeken az utakon már hétfő reggel is sűrű torlódások alakultak ki.