Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Prőhle Gergely: Görögország meg sem próbálta védeni az EU határát

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Az európai szolidaritásról nem a visegrádi államokat (V4), hanem Görögországot kellene először megkérdezni, hiszen Görögország meg sem próbálta "feltartóztatni az emberáradatot" és megvédeni uniós külső határát - mondta Prőhle Gergely hétfőn a Rundfunk Berlin-Brandenburg (rbb) német regionális közszolgálati műsorszolgáltató társaság Inforadio nevű hírrádiójában.

Az Emberi Erőforrások Minisztériumának nemzetközi és európai uniós ügyekért felelős helyettes államtitkára arra a kérdésre, hogy a Magyarország, Szlovákia, Csehország, Lengyelország alkotta visegrádi együttműködés államai miért utasítják el a menekültelosztási kvótát, elmondta: nemcsak a V4-csoport, hanem egy "nagyon fontos ország", Franciaország sem támogatja az elképzelést, ami jelzi, hogy a régi uniós tagállamok körében sincs "összhang" a kvóták ügyében.

Hozzátette, hogy a visegrádi országokban történelmi okokból "egyáltalán nincs muzulmán közösség", és ezért nehezen elképzelhető, hogy miként lehetne végrehajtani a helyi lakosságétól eltérő "civilizációs hátterű nagyobb embertömegek betelepítését".

Prőhle Gergely hangsúlyozta, hogy számos uniós tagország nem ért egyet a menekültek elosztásáról Németország által "oly kényszeresen" képviselt nézetekkel, és az eddigi tapasztalatok azt mutatják, hogy az elképzelés "nem működik". Nem arról van szó, hogy valamiféle ellentét alakult volna ki Németország és a V4-ek között, hanem arról, hogy a menekültek elosztása "egyszerűen nem jó ötlet" - mondta a helyettes államtitkár.

Kiemelte, hogy a V4-ek kezdettől fogva az uniós külső határok védelmére helyezték a hangsúlyt, és Magyarország már fél éve előterjesztett egy finanszírozási javaslatot a határvédelemről. Úgy vélte, "nagyon kár", hogy mások, köztük Németország "sokkal később" ismerte fel a külső határ védelmének fontosságát.