eur:
393.39
usd:
367.88
bux:
67247.96
2024. április 26. péntek Ervin

Ez "jelen életünk legsúlyosabb válsága" - Az EU válaszai

Az EU-külügyminiszterek ülésével egy időben tartott beszédében Francois Hollande a francia Nemzetgyűlésben bejelentette, hogy országa kérni akarja az EU kollektív segítségnyújtási cikk aktiválását. Federica Mogherini utóbb jelezte, hogy a hétfői ülésen ez még nem hangzott el, érdemi egyeztetés róla a külügy- és védelmi miniszterek keddi együttes ülésén lesz esedékes.

Federica Mogherini a külügyminiszterek hétfői ülését követő sajtóértekezletén elmondta, hogy a találkozót meghatározta részben a pénteki párizsi terrortámadás, részint a szíriai helyzet értékelése. A huszonnyolc tárcavezető egyeztetése egyúttal előkészület is kívánt lenni a keddi, védelmi miniszterekkel közösen zajló üléshez.

A külpolitikai főképviselő szerint, a most megélt eseménysor nem egyszerűen "egy válság", hanem "alighanem jelen életünk legsúlyosabb válsága".

Mogherini hangsúlyozta, hogy mindenki által osztott vélemény, hogy a terrorizmus által támasztott kihívásra együtt kell válaszolni, méghozzá nem csupán uniós keretekben, hanem globálisan is, mert ahogy a terrorista fenyegetés is globális, úgy a megelőzése, illetve az ellene folytatott harc is globális kell, hogy legyen.

Az olasz európolitikus óvott ugyanakkor attól, hogy összekeverjék a bevándorlást a terrorizmussal. Azokat, akik élüket mentve menekülnek, Európának kötelessége megvédeni - vélte Mogherini, aki szerint téves az a megközelítés, amelyik veszélyt lát a társadalmi sokszínűségben. "A sokszínűségtől való félelem a veszélyes" - szögezte le ennek kapcsán, hangsúlyozva, hogy Európában "meg kell őrizni a társadalmak nyitottságát", mert éppen ez tette Európát azzá, amivé mára vált.

A külképviselő beszámolója szerint a külügyminiszterek ülésén ismét részletesen foglalkoztak a Szíriával szomszédos országokkal, így mindenekelőtt a Törökországgal való európai együttműködés kérdésével. Hozzátette ugyanakkor, hogy az EU-török viszony "nem csak a menekültügyön alapul", hanem úgymond "vannak más dimenziók is", amiket európai részről szintén nem szándékoznak szem elől téveszteni.

A francia államfőnek a miniszteri üléssel egy időben elmondott versailles-i beszédét Mogherini azon az alapon nem akarta kommentálni, hogy "furcsa lenne néhány perccel korábban mondottakat" máris véleményezni.

Sajtókörökben egyébként feltűnést keltett, hogy Hollande nem a terrorista fenyegetések esetére megfogalmazott 222. szerződés-cikk aktiválását akarja kérni a többi tagországtól, hanem a szerződés 42.7 pontját, ami valamely tagország területén elszenvedett fegyveres agresszió esetén helyez kilátásba segítséget a többi tagállam részéről, "minden rendelkezésükre álló eszközzel". Mindez megfigyelők szerint egybevágott azzal, hogy Hollande azzal kezdte a Nemzetgyűlésben tartott beszédét, hogy "Franciaország harcban áll".

Szintén EU-vonatkozásokat is felvető bejelentés volt a francia elnök részéről, hogy 8500 fővel kívánják bővíteni a rendőrség, az igazságszolgáltatás és a határvédelem állományát. Hollande elismerte, hogy mindez minden bizonnyal tovább rontja majd Franciaország költségvetési helyzetét, de mint fogalmazott, "a biztonsági paktum felülírja a stabilitási paktumot".

A francia elnök egyébként azt kérte a francia képviselőháztól, hogy még a héten három hónapra hosszabbítsák meg a pénteki terrorista támadásra válaszul elrendelt szükségállapotot.

További részletek a BruxInfo cikkében.

Címlapról ajánljuk
Már az egészségügyi rendszereket is veszélyeztetik a kiberbűnözők

Már az egészségügyi rendszereket is veszélyeztetik a kiberbűnözők

A pénzügyi szektor sokkal jobban fel van készülve a különféle kibertámadásokra, mint az egészségügyi szolgáltatók – mondta az InfoRádióban Palicz Tamás egészségügyi kiberbiztonsági szakértő. Arról is beszélt, hogy az utóbbi időben előfordult, hogy bizonyos támadások után teljesen újra kellett szervezni egy-egy kórház vagy egyes estekben egy teljes régió működését.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×