Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Nigéria tiltakozik az Egyesült Államoknál

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Nigéria elfogadhatatlannak tartja, hogy szerepel a Washington által felállított országok között, ahonnan a beutazó utasokat az Egyesült Államok fokozott ellenőrzésnek veti alá

Ezt az afrikai ország külügyminisztere közölte az abujai amerikai nagykövettel.

Ojo Maduekwe, a nigériai diplomácia vezetője a nagykövettel folytatott megbeszélés után közölte: "Világosan megmondtam az amerikai kormánynak, nagykövete útján, hogy ez elfogadhatatlan Nigéria számára". A diplomatát maga a miniszter kérte a találkozóra.

Az amerikai Közlekedésbiztonsági Felügyelet (TSA) azután szigorította meg a beutazó légi utasok átvizsgálását, hogy karácsonykor egy nigériai terrorista az alsónadrágjába rejtett robbanószerrel megpróbált felrobbantani egy Amszterdamból Detroitba tartó amerikai repülőgépet.

Az új szabályozás szerint 14 országból, köztük a terrorizmust támogató államokból érkező minden utasra motozás és kézipoggyász-vizsgálat vár az amerikai repülőtereken. Az érintett országok közé tartozik a Washington által a terrorizmust szponzoráló államnak tekintett Irán, Szudán, Szíria és Kuba, s fölkerült a listára Nigéria, Jemen, Pakisztán, Afganisztán, Líbia és Szomália is. A további államokat nem hozták nyilvánosságra, a The New York Times szerint köztük van Szaúd-Arábia is.

Barack Obama amerikai elnök az al-Kaida nemzetközi terrorista hálózat jemeni szárnyát vádolta a merénylet kitervelésével. A nigériai terrorista kihallgatása során elmondta, hogy több hónapot töltött az arab országban, mielőtt Lagosba, majd onnan Amszterdamba repült.