eur:
391.19
usd:
365.69
bux:
68084.89
2024. április 30. kedd Katalin, Kitti

Nem vesz 180 fokos fordulatot a moszkvai külpolitika

Oroszország húszszorosára emeli ENSZ-tagdíját, ami így megközelíti az Egyesült Államok által befizetett összeget - derült ki Ban Ki Mun ENSZ-fotitkár moszkvai látogatásán. Bant fogadta Dmitrij Medvegyev leendő elnök, aki az alkalmat a nyugat bírálatára használta fel.

A korábban visszafogott Dmitrij Medvegyev kezdi értésre adni, hogy az orosz külpolitika nem fog 180 fokos fordulatot venni hivatalba lépése után.

A leendő elnök Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár moszkvai látogatásán megjegyezte: nem a békét és a stabilitást erősíti, hogy a különböző kérdéseket - például Koszovó ügyét - az ENSZ keretein kívül próbálják megoldani.

Medvegyev kérdőre vonta Bant, hogy vajon pártatlan álláspontot foglal-e el Koszovó kapcsán, és azt is értésre adta: neheztel, hogy az ENSZ-főtitkár csak hivatalba lépése után több mint egy évvel látogatott el az orosz fővárosba.

Annak ellenére, hogy az orosz vezetés szerint az ENSZ-főtitkár a nyugati véleményt támogatja koszovói ENSZ-misszió kapcsán, Vlagyimir Putyin távozó elnök Bannal folytatott találkozóján azt mondta: a világszervezetet a nemzetközi politikai rendszer oszlopának tartja. "Ez az egyetlen igazán nemzetközi szervezet" - fogalmazott.

Cserében Ban "erős nemzeti vezetőnek" nevezte vendéglátóját, aki sokat tett az ENSZ-ért.

A Kommerszant című lap értesülései szerint Moszkva jelezte, hogy hajlandó 20-szorosára emelni az általa befizetett tagdíjat, ami megközelíthet az Egyesült Államok által folyósított évi 423 millió dollárt. Más G8-as országok, jóval többet fizetnek be, mint a 2006-ban mindössze 21 millió dollárt folyósított Moszkva.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.30. kedd, 18:00
Szánthó Miklós
az Alapjogokért Központ főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 30. 09:43
×
×
×
×