Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Bejárják a fél világot - az adófizetők pénzén

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Ezerszer megjárhatták volna a Holdat a brit kormányzat tisztségviselői, akik tavaly összesen 483 millió kilométert tettek meg repülővel. A miniszterek és munkatársaik utazása becslések szerint 50 millió fontba (16,5 milliárd forintba) került az adófizetőknek.

Még a brit állami számvevőszék is élesen bírálta a kormányzati munkatársak utazásait, az ellenőrző szervezet szerint ugyanis megmagyarázhatatlan, miért járnak külföldre olyan egységek képviselői is, amelyeknek egyáltalán nincsenek nemzetközi kapcsolataik.

Az önkormányzatokért felelős minisztérium munkatársai például Dél-Amerikában, a Közel-Keleten, Ázsiában és Afrikában is jártak, a környezetvédelmi tárca pedig Barbadosra, a Seychelles-szigetekre, Mozambikba és Thaiföldre küldött delegációt, munkatársai pedig összesen 2,6 millió kilométert repültek tavaly.

Az adatok egyébként szinte véletlenül kerültek nyilvánosságra: azokból a parlamenti válaszokból derültek ki, amelyeket a széndioxid-kibocsátással kapcsolatban tettek fel a képviselők.

A toryk árnyék-kabinetirodája nevében Francis Maude felszólította a munkáspárti kormányzatot, hogy végre ne csak szavakban, hanem tettekben is lépjen fel a széndioxid-kibocsátás csökkentése érdekében - például a fölösleges utazások leállításával. Ezzel ráadásul spórolnának az adófizetők pénzével is - tette hozzá.

A legtöbbet természetesen tavaly a külügyi, és védelmi és a nemzetközi fejlesztési minisztérium munkatársai utaztak, de sokat repültek a miniszterelnök is közvetlen munkatársai kíséretében.