eur:
389.26
usd:
362.56
bux:
68123.99
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Megvan a szerződés, most jön a neheze

Egyebek mellett a klímaváltozás, a biztonságos energiaellátás és a közös agrárpolitika az a problémakör, amellyel az Európai Unió a lisszaboni szerződés aláírása után többet foglalkozhat - mondta Balázs Péter egyetemi tanár, volt európai uniós biztos az InfoRádió Aréna című műsorában.

A korábbi uniós biztos hangsúlyozta: több olyan probléma van, amely már szerepelt a napirenden, de a lisszaboni szerződés aláírása után többet kell foglalkozni vele.

Ilyen a globális klímaváltozás, Európa biztonságos energiaellátása, és hamarosan elkezdődik a vita a közös agrárpolitika reformjáról, amelynek hagyományosan Franciaország a legnagyobb haszonélvezője - sorolta a kérdésköröket Balázs Péter, hozzátéve: egy ilyen újraelosztó rendszer csak addig működik, amíg tesznek bele pénzt, ami különösen Németországra ró nagy terheket.

Az egyetemi tanár szerint visszatérő gond Európa versenyképessége, miközben nagyon megnőtt az uniós tagállamok fejlettsége közötti különbség, ezért ideje lenne gondolkodni újfajta felzárkóztatási eszközökön.

A Romániára és a Bulgáriára jellemző szintet nem lehet olyan módszerekkel fejleszteni, ahogyan a közösség korábban a leszakadó olasz vagy német régiókat kezelte - emelte ki a szakember.

A lisszaboni szerződés gyors magyar elfogadásáról Balázs Péter azt mondta: kétszeresen is jól döntött az Országgyűlés, hogy elsőként ratifikálta a szerződést.

Hanganyag: Exterde Tibor

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Szép pluszban zárt Amerika

Szép pluszban zárt Amerika

Vegyes mozgásokat láttunk ma a nemzetközi részvénypiacokon, Európában a befektetők a Fed tegnapi üzeneteit emésztették, miközben tovább dübörgött a gyorsjelentési szezon is, például Európa legnagyobb cége, a gyógyszergyártó Novo Nordisk, valamint a Shell is ma jelentett - mindkét cég megverte az elemzői profitvárakozásokat. A vezető amerikai indexek egy százalék körüli pluszban fejezték be a napot. Ezzel a mai napi izgalmaknak még nincs vége, hiszen az amerikai zárás után jelent majd az Apple is, amely jelenleg a világ második legértékesebb cége a Microsoft után.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×