eur:
389.66
usd:
363.67
bux:
0
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Egészen Bush személyi titkáráig jutott a trükkös tini telefonáló

Majdnem sikerült átrendeznie George Bush amerikai elnök napirendjét annak az izlandi tinédzsernek, aki a szigetország elnökének adta ki magát egy telefonbeszélgetésben. A tizenéves fiú elmondta: csak izlandi látogatásra akarta meghívni az amerikai elnököt.

Azt mondják, hogy manapság a határozott fellépés legalább olyan fontos a sikerhez, mint a tárgyi tudás. Erre szolgáltatott példát a 16 éves Vifill Atlason, aki magát Izland államfőjének kiadva felhívta a Fehér Házat és közölte a telefonközpontossal: George Bush elnökkel szeretne beszélni.

"Elnök úr, kapcsoljuk"

Az ezt követő néhány percben a tizenévesnek sikerült az, ami más befolyásos telefonálgatóknak nem.

Bono, a U2 együttes énekese, és manapság a nemzetközi segélykampányok egyik vezéralakja például a U2 kilencvenes évekbeli turnéin azzal szórakoztatta a közönséget, hogy nagy hatalmú embereket hívott fel. De ő is csak a Fehér Ház telefonközpontjáig jutott.

Atlason viszont úgy mutatkozott be, hogy ő Olafur Ragnar Grimsson, Izland elnöke.

Több kapcsolás - és biztonsági kérdés - nyomán eljutott egészen George Bush személyi titkáráig, akitől időpontot kért egy telefonbeszélgetésre az elnökkel. A kérésnek eleget is tettek és a fiú úgy érezhette, sínen van és sikerül személyesen is beszélnie a világ legnagyobb hatalmú emberével.

Rendőrök jöttek érte

A fehér házi illetékesek azonban valahogyan rájöttek a turpisságra és így Vifillnél nem a telefon csengett, hanem az ajtócsengő, amikor meglátogatta otthonában az izlandi rendőrség.

A fiú ugyanakkor azt mondta, hogy nem volt goromba és csupán egy izlandi látogatásra akarta meghívni Busht.

Az ellenőrző kérdésekben segített a Wikipédia

Az ABC televíziónak addott interjújában arról is beszélt, hogy a fehér házi személyzet végig elnök úrnak szólította.

A fiú azért is maradhatot hosszú ideig a vonalban, mert válaszolni tudott a feltett biztonsági kérdésekre, például, hogy mikor született az izlandi államfő, vagy hogy mikor lépett hivatalba. Vifill elmondta, hogy számítógépén nyitva tartotta a Wikipédia enciklopédiát és néhány más oldalt, így "viszonylag könnyű" dolga volt.

A másik ok azonban az volt, hogy egy titkos szám birtokába jutott. A Fehér Ház azt állította, hogy a központi számot hívta, a tinédzser azonban megadta az ABC-nek azt a melléket, amely egy komplexum egyik biztonsági irodájának a száma.

"Ha nem mondod meg honnan tudod, kitiltanak Amerikából"

A Rejkjaviktól 48 kilométerre található Akranes halászfaluban élő fiút órákon át vallatták a rendőrök, akik azt mondták neki: ha nem mondja meg, honnan tudja a számot, örökre kitilthatják Amerikából.

Vifill azonban azt mondta: nem emlékszik, honnan szerezte a titkos számot, mert már pár éve megvolt neki. A fiút végül hazaengedték, az elnöki biztonsági szolgálat pedig azt mondta az ABC-nek, hogy nem nyomoznak a telefonszám ügyében.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Dobrev Klára a Ligetben: "fogd be a szádat, magyar dolgozó, mert különben kirúgunk, ezt üzeni Orbán Viktor kormánya"

Európai fizetéseket, európai nyugdíjat, európai egészségügyet, európai béreket sürgetett a Demokratikus Koalíció, az MSZP és a Párbeszéd európai parlamenti (EP-) listavezetője szerdán Budapesten. Dobrev Klára közölte, erős Európát akar, amely minden magyarra tud vigyázni, akkor is, ha a kormánnyal szemben kell megvédenie őket.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×