eur:
389.3
usd:
362.6
bux:
68123.99
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

A pápa ünnepi misét mutatott be Mariazellben

Ünnepi misét mutatott be a pápa szombaton Mariazellben, a Szűz Mária születésének szentelt templom előtti téren a híres stájerországi kegyhely fennállása 850. évfordulójának tiszteletére. Homíliájában az igazság keresésének és megtartásának fontosságát hangsúlyozta.

XVI. Bedenek háromnapos ausztriai látogatásának keretében, zarándokként érkezett a búcsújáróhelyre, azonban a szakadó, hideg eső miatt nem gyalog tette meg az utolsó métereket, ahogy zarándoklata kihangsúlyozására eredetileg tervezte, hanem egészen a bazilika bejáratáig szállította a pápamobil.

A kedvezőtlen időjárásra való tekintettel meg kellett változtatni az odautazását is: nem helikopterrel, hanem gépkocsival ment a Bécstől mintegy százhúsz kilométerre fekvő, a hegyek között megbúvó településre.

A szabadtéri misén hozzávetőleg 30-35 ezer hívő volt jelen. A Magyar Katolikus Püspöki Konferencia Titkárságának előzetes tájékoztatója szerint kétezer helyjegyet kaptak a buszokkal érkezett magyar zarándokok. A pápa magyar nyelven üdvözölte őket.

A szertartásra ünnepélyes menetben kivitték az ereklyeként tisztelt fa Madonna-szobrot a téren emelt oltár előterébe. A zsoltárok és a felolvasások a németen kívül a környező országok nyelvén hangzottak el, a horvát után a második felolvasás magyarul csendült föl.

XVI. Benedek homíliájában (szentírás-magyarázatában) az igazság keresésének fontosságát emelte ki, leszögezve, hogy a keresztény hit elutasítja az igazságról való lemondást. Szavai szerint az "egész Nyugat, Európa válságának magja" a belenyugvásban rejlik, mert ha nem létezik igazság az ember számára, akkor nem tud különbséget sem tenni jó és rossz között. Ebben az összefüggésben említette a tudományos eredményeket, amelyek éppúgy válhatnak az emberiség javára, mint ahogy veszélyeztethetik is a világot. "Szükségünk van az igazságra!" - hangoztatta.

A Madonnát és gyermekét ábrázoló ereklyére utalva az egyházfő felhívta a figyelmet azoknak a gyerekeknek a sanyarú sorsára, akik szegénységben, szülői szeretet nélkül élnek, vagy éppenséggel fegyverviselésre kényszerítik őket. Sajnálattal szólt az európai országokban tapasztalható csökkenő gyermekáldásról, és arra buzdította a családokat, hogy hinni kell a jövőben. Beszélt arról is, hogy a mai kor szellemében újra kell értelmezni a tízparancsolatot. Igent kell mondanunk a családra, az életre, a szeretetre, a felelősségre és az igazságosságra, a szolidaritásra és mások figyelembe vételére - magyarázta.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Szép pluszban zárt Amerika

Szép pluszban zárt Amerika

Vegyes mozgásokat láttunk ma a nemzetközi részvénypiacokon, Európában a befektetők a Fed tegnapi üzeneteit emésztették, miközben tovább dübörgött a gyorsjelentési szezon is, például Európa legnagyobb cége, a gyógyszergyártó Novo Nordisk, valamint a Shell is ma jelentett - mindkét cég megverte az elemzői profitvárakozásokat. A vezető amerikai indexek egy százalék körüli pluszban fejezték be a napot. Ezzel a mai napi izgalmaknak még nincs vége, hiszen az amerikai zárás után jelent majd az Apple is, amely jelenleg a világ második legértékesebb cége a Microsoft után.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×