eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

Nem fenyegeti a turistákat a Dubrovnik környékét pusztító tűz

Megállították a lángok terjedését a tűzoltók a horvátországi Dubrovnik közelében - közölte a spliti magyar konzul. Vujisics Marietta az InfoRádióban elmondta: a város környékén mintegy 25 kilométer hosszan továbbra is ég az erdő, de a tengerpartot és a történelmi belvárost nem fenyegeti veszély.

Tegnap a polgármester szükségállapotot rendelt el Dubrovnikban, az éjjel leállították az autók közlekedését, de a repülőtér üzemel. A horvát közszolgálati televízió jelentése szerint több lakóház leégett; eddig 26 tűzoltót vittek kórházba, egyikük állapota súlyos.

A hatóságok korábban két előváros, Mlin és Plat lakosságát, valamint az ott megszálló turistákat telepítették ki. A Dubrovnikban élő nők, gyermekek és idős emberek számára a Revelin erődben alakítottak ki menedékhelyet.

Több mint 250 tűzoltó és több száz önkéntes küzd a lángokkal, amelyek Boszniából kiindulva az erős szél hatására szombat este terjedtek át horvátországi területre. A helyi tűzoltók szerint a lángok az erős szél hatására a nap folyamán kiterjedtek, és vasárnap estére mintegy 20 kilométeres "frontot" alkottak. A leégett bozótos és fenyves területét még nem tudták felbecsülni.

A tűz miatt nem mondják le tömegesen a nyaralásukat a magyarok, és nem is jönnek nagy számban haza - mondta az MTI-nek Molnár Gabriella, a Magyar Utazásszervezők és Utazásközvetítők Szövetsége (MUISZ) elnöke. A tavalyi adatok szerint csaknem 250 ezer magyar nyaralt Horvátországban, jelenleg a főszezonban mintegy 80 ezer magyar üdülhet az országban.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×