eur:
389.32
usd:
362.72
bux:
68123.99
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Már Szlovákiában is kötelező a gyermekülés használata

Péntektől Szlovákiában is kötelező az autókban a gyermekülés használata. A kormány - az európai követelményeknek megfelelően - még tavaly szeptemberben döntött erről.

A jogszabály a 150 centiméternél alacsonyabb gyermekekre vonatkozik, tehát nem koruk a meghatározó tényező. A rendelet be nem tartásáért a rendőrség akár 2 ezer korona, tehát csaknem 15 ezer forint pénzbírságot is kiszabhat.

A biztonsági gyermekülések használatát már az előző kormány is kötelezővé akarta tenni, de az előrehozott parlamenti választások előtt már nem sikerült elfogadni a jogszabályt. Egyes képviselők azt állították: az ülések drágák, nem engedheti meg magának minden család, főleg akkor, ha több gyermekük is van.

Darina Sedláková, az Egészségügyi Világszervezet szlovákiai képviseletének elnöke már akkoriban figyelmeztetett: sokkal kevésbé viseli meg a családi költségvetést a gyermekülés vásárlása, mint egy baleset során súlyosan megsérült gyermek ápolása.

Marián Jáno¹ík, a közlekedésügyi minisztérium szóvivője szerint a biztonsági ülések nem olyan drágák, hogy a gyermekeket szállító sofőrök ne engedhetnék meg maguknak.

"Minden statisztikai adat igazolja, hogy az ülésekben a gyermek sokkal jobban védve van" - szögezte le a szóvivő.

Vannak kivételek

Az Európai Unió területén már 2006 májusától kötelező a gyerekülés használata, Szlovákiában ennek ellenére csak június 1-től lett kötelező. A hátrányos szociális helyzetben élő családok kompenzációjával a kormány nem számol.

A Szlovákiában elfogadott kormányrendelet két esetben kivételt tesz. Nem kell pótülés a harmadik gyermeknek, ha az már háromévesnél idősebb. Ebben az esetben elég, ha a gyermek biztonsági övet használ. Ezt a lehetőséget azért iktatták a rendeletbe, mivel az országban még mindig számos olyan öregebb gépkocsi közlekedik, melyekbe nem lehet három gyermekülést beszerelni.

A másik eset csak lakott területekre vonatkozik: nem kell biztonsági ülés, ha a gyermek háromévesnél idősebb és a gépjárműnek nem tartozéka az ilyen ülés. Csak engedélyezett felszerelést lehet használni; a rendelet a gyermekek súlyától függően öt csoportba sorolja őket.

Gyereküléseket a taxisofőröknek is kell majd venniük. Milan Velèický, a Taxisofőrök Szövetségének elnöke elmondta: a taxikban csak a három évesnél fiatalabb gyermekeket kell biztonsági ülésbe hordani, idősebb gyermek biztonsági övet használhat.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Szép pluszban zárt Amerika

Szép pluszban zárt Amerika

Vegyes mozgásokat láttunk ma a nemzetközi részvénypiacokon, Európában a befektetők a Fed tegnapi üzeneteit emésztették, miközben tovább dübörgött a gyorsjelentési szezon is, például Európa legnagyobb cége, a gyógyszergyártó Novo Nordisk, valamint a Shell is ma jelentett - mindkét cég megverte az elemzői profitvárakozásokat. A vezető amerikai indexek egy százalék körüli pluszban fejezték be a napot. Ezzel a mai napi izgalmaknak még nincs vége, hiszen az amerikai zárás után jelent majd az Apple is, amely jelenleg a világ második legértékesebb cége a Microsoft után.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×