eur:
388.99
usd:
360.7
bux:
68067.61
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Láncreakciót indíthat el Európa legfiatalabb régiója

Szerbiában egyre gyakrabban hangoztatják, hogy ha Koszovó függetlenséget kap, akkor a szerb többségű észak-koszovói régió is kikiáltaná önállóságát. Ebbe valószínűleg Szerbia is beleegyezne.

Az albánok erre azt válaszolták, hogy ha a szerbek függetlenednek, akkor ezt fogja tenni a Macedóniában élő csaknem 700 ezer albán is.

A szerbek függetlenedésére egyébként lehetőséget ad az ENSZ megbízott, Martti Ahtisaari terve is, amely az önrendelkezési jog mellett a Szerbiával való kapcsolattartásra is lehetőséget ad a tartományoknak.

Koszovó más vidékén mintegy 50 ezer szerb él, és sokak szerint az önállósodás után ők elhagyják a tartományt.

Koszovó Európa legfiatalabb régiója, ahol az átlagéletkor nem haladja meg a 20 évet. A nem hivatalos adatok szerint a tartományban több mint 2 millió albán él, valamint 100 ezer szerb, és csaknem 40 ezer horvát, török és cigány.

A régióban a munkanélküliek aránya 42 százalék, az infláció azonban nem haladja meg az 1,8 százalékot.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Biztosra veszik: orosz ügynökök robbantottak Csehországban

A cseh Szervezett Bűnözés Elleni Központ vizsgálata megerősítette, hogy a vrběticei lőszerraktárak elleni, közel tíz évvel ezelőtti robbantás mögött az orosz katonai titkosszolgálat, a GRU állt. A külföldi kémek célja a fegyverek és lőszerek eljuttatásának megakadályozása volt olyan területekre, ahol az orosz hadsereg katonái tevékenykednek.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×