eur:
389.3
usd:
362.53
bux:
68123.99
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Váratlan fordulat a meggyilkolt kém ügyében

Egy hamburgi napilap értesülése szerint váratlan fordulat történt a Litvinyenko-ügyben, ugyanis a koronatanúnak tekintett ugyancsak egykori titkosügynök, Dmitrij Kovtun hajlandó Moszkvából Németországba utazni és részletes vallomást tenni. Ellenszolgáltatásként azt kérte, hogy semmi esetre se szolgáltassák ki Nagy-Britanniának és biztosítsák számára a háborítatlan kiutazást is.

Alexandr Litvinyenko az orosz állambiztonsági szolgálat alezredese volt, de miután szembe kerül a céggel, az ezredfordulót követően Nagy-Britanniában kért menedéket.

November végén háromheti haláltusa után egy londoni egyetemi klinikán hunyt el, ahol megállapították, hogy a szervezetébe került nagy mennyiségű plutónium 210 radioaktív izotóp végzett vele.

Alekszandr Litvinyenko a mérgezés feltételezett napján, november 1-én egy londoni szállodában együtt teázott két másik orosz ügynökkel, Dmitrij Kovtunnal és Andrej Kugovojjal, akiket a brit rendőrség azóta is gyanúsítottként tart számon.

A brit detektívek Hamburgban is nyomoztak, ahol Dmitrij Kovtun volt felesége él, ugyanis Kovtun az asszonynál tett látogatás után érkezett Londonba és találkozott Litvinyenkóval.

A nyomozók Kovtun hamburgi szálláshelyein, de az őt szállító repülőgépen is észleltek sugárzást. Dmitrij Kovtunt az eset után heteken át egy moszkvai kórházban kezelték.

Egy hamburgi lap közlése szerint Kovtun elvált felesége útján tájékoztatta a német hatóságokat, hogy kész Hamburgba utazni és kimerítő vallomást tenni, ha szavatolják a szabad eltávozást és semmi esetre sem szolgáltatják ki Nagy-Britanniának.

Az újság utalt arra is, hogy Kovtun ellen radioaktív anyag engedély nélküli szállítása miatt és sugárfertőzéssel elkövetett bűntény gyanúja alapján eljárás van folyamatban Hamburgban.

A jelentéssel kapcsolatban a brit rendőrség is megerősítette, hogy Litvinyenko meggyilkolásával kapcsolatban Kovtun neve is komolyan gyanúba keveredett.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Szép pluszban zárt Amerika

Szép pluszban zárt Amerika

Vegyes mozgásokat láttunk ma a nemzetközi részvénypiacokon, Európában a befektetők a Fed tegnapi üzeneteit emésztették, miközben tovább dübörgött a gyorsjelentési szezon is, például Európa legnagyobb cége, a gyógyszergyártó Novo Nordisk, valamint a Shell is ma jelentett - mindkét cég megverte az elemzői profitvárakozásokat. A vezető amerikai indexek egy százalék körüli pluszban fejezték be a napot. Ezzel a mai napi izgalmaknak még nincs vége, hiszen az amerikai zárás után jelent majd az Apple is, amely jelenleg a világ második legértékesebb cége a Microsoft után.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×