eur:
389.33
usd:
362.77
bux:
68123.99
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

A félelem éve

A félelem évének nevezi a 2007-es esztendőt a The Economist brit gazdasági hetilap. A globalizáció további terjedésével egyre nagyobb a valószínűsége annak, hogy távoli események kihatnak az egész világra.

2007-ben is a terrorizmus lesz a világ legnagyobb problémája - szögezi le a The Economist Intelligence Unit számba véve a világban zajló konfliktusokat.

A kutatás szerint a félelem évében továbbra is számolni kell azzal, hogy a Közel-Keleten két katona elrablása is elég ahhoz, hogy háború alakuljon ki, hogy Észak-Korea nukleáris fenyegetettséget jelent, vagy hogy Irán renitens nukleáris politikája könnyen egy amerikai-izraeli megelőző csapáshoz vezethet a térségben.

A The Economist azt írja: várhatóan megszaporodik a politikai gyilkosságok száma, egyre nagyobb a vallási türelmetlenség, a rohamosan fejlődő Kínával szemben pedig várhatóan több ország védi majd valamilyen módon a kereskedelmét, ami új diplomáciai bonyodalmakhoz vezethet.

A folyamatokat gyorsíthatja a globalizáció is, amely gazdagabbá, de sebezhetőbbé teszi a világot. 2007-ben tovább nő annak a kockázata, hogy egy távoli ország számunkra érdektelennek tartott eseménye nagymértékben befolyásolja hazánkat.

A New York-i merényletek hatására az elmúlt években Európában is számos terrortámadás történt, a dél-kelet-ázsiai madárinfluenza miatt Magyarországon is szárnyasok ezreit kellett leölni, a nigériai villongások rendre kihatnak például az amerikai energiaárakra, az Egyesült Államok déli partvidékén pusztító hurrikánok pedig milliárdokba kerülnek az európai biztosítóknak.

A globalizáció, és az ezzel járó személy- és vagyonkoncentráció nagyban megnöveli a világ kiszolgáltatottságát a természeti katasztrófákkal és a gazdasági kockázatokkal szemben.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Szép pluszban zárt Amerika

Szép pluszban zárt Amerika

Vegyes mozgásokat láttunk ma a nemzetközi részvénypiacokon, Európában a befektetők a Fed tegnapi üzeneteit emésztették, miközben tovább dübörgött a gyorsjelentési szezon is, például Európa legnagyobb cége, a gyógyszergyártó Novo Nordisk, valamint a Shell is ma jelentett - mindkét cég megverte az elemzői profitvárakozásokat. A vezető amerikai indexek egy százalék körüli pluszban fejezték be a napot. Ezzel a mai napi izgalmaknak még nincs vége, hiszen az amerikai zárás után jelent majd az Apple is, amely jelenleg a világ második legértékesebb cége a Microsoft után.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×