eur:
389.62
usd:
363.65
bux:
0
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Bush beismerte, amit eddig tagadott

Az Egyesült Államok elnöke elismerte, hogy Európában is voltak az amerikai Központi Hírszerző Ügynökségnek titkos börtönei.

George Bush szerint ugyanakkor ennek köszönhetően számos terroristát, potenciális merénylőt sikerült a hatóságoknak elfogniuk.

A lehetséges tömeggyilkosok már nem sétálnak az utcán - hangoztatta az elnök.

George Bush hozzátette: csupán 14 al-kaida tagot vallattak külföldön, akik a 2001 szeptember 11-ei amerikai merényletekért, illetve korábbi terrorakciókért felelősek.

Mint mondta: a CIA "alternatív vallatási módszereket" alkalmazott, de nem kínozta a foglyokat. Bush szerint a hírszerzők humánusan bántak a fogva tartottakkal.

Hogy mely országokban működtek a titkos börtönök, azt az elnök továbbra sem árulta el.

Tavaly több amerikai napilap is megírta: titkos európai fogdákban vallat a CIA terrorizmussal gyanúsított embereket. Akkor Washington tagadott, és a cikkekben megemlített országok vezetői is cáfolták, hogy bármi közük lenne a titkos akciókhoz.

Az Európa Tanács és az Európai Parlament is vizsgálódott az ügyben. Ám ők sem közölték, hogy hol voltak a titkos börtönök.

Korábban Romániát és Lengyelországot emlegették azon államok között, ahol titkos akciókat hajtott végre a CIA.

Magyarország is cáfolta, hogy segített volna az amerikai hírszerző ügynökségnek. A jelentést az Európa Tanácsnak is elküldte Budapest, ahol példaértékűnek nevezték a dokumentumot.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Dobrev Klára a Ligetben: "fogd be a szádat, magyar dolgozó, mert különben kirúgunk, ezt üzeni Orbán Viktor kormánya"

Európai fizetéseket, európai nyugdíjat, európai egészségügyet, európai béreket sürgetett a Demokratikus Koalíció, az MSZP és a Párbeszéd európai parlamenti (EP-) listavezetője szerdán Budapesten. Dobrev Klára közölte, erős Európát akar, amely minden magyarra tud vigyázni, akkor is, ha a kormánnyal szemben kell megvédenie őket.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×