eur:
389.69
usd:
363.49
bux:
0
2024. május 2. csütörtök Zsigmond
Nyitókép: Pixabay

Matolcsy György: azt javaslom, nyeljünk egyet!

Dörgedelmes kritikát fogalmazott meg a magyar lakáspolitika elmúlt két évtizedéről Matolcsy György egy írásos elemzésben.

Matolcsy György, a Magyar Nemzeti Bank elnöke korszakelemző véleménycikket írt a Növekedés.hu portálra a magyarországi lakáspolitikával kapcsolatban.

Szerinte be lehet vallani, hogy a magyar gazdaságpolitika egyik gyenge pontja volt ez a terület, az intézkedések bármilyen jóindulatúak is voltak, visszafelé sültek el. Utoljára szerinte az első Orbán-kormány mutatott fel jelentős eredményt a 2000-es otthonteremtési programmal, amit aztán a 2002-es kormányváltás kútba vetett.

"Azóta

a lakásépítés nem képes sem mennyiségi, sem minőségi szempontból elérni az akkori szinteket"

- állapította meg a jegybankelnök.

Megítélése szerint új lakáspolitikai ciklust a 2014-es "válságmenedzselés" teremtett, amikor kivezették a devizahiteleket, ám "az új lakáspolitika már indulásakor több sebből vérzett", nem volt gazdája, kiérlelt stratégiája, féloldalas eszközöket alkalmazott,

robbanásszerű árnövekedést gerjesztett - 2014 óta Budapesten 184 százalékkal, országosan a duplájára drágultak az ingatlanok -

és csak a keresletet erősítette, a kínálatot nem. További problémaként említette, hogy az építkezéseket nem hangolták össze területpolitikákkal, közlekedési elgondolásokkal, szakképzéssel és anyagipari beruházásokkal. Nem mellékesen pedig: egyetlen sikeres nemzetközi példát (osztrák, amerikai, dán) sem vett figyelembe.

"Ennek lett a következménye a mai fenntarthatatlan lakáspolitikai és ingatlanpiaci helyzet (...), 15 év kell ahhoz, hogy a medián jövedelemből megvásárolhassunk egy 90 négyzetméteres ingatlant" - figyelmeztetett.

Arra is rámutatott, hogy Budapest a 6. legdrágább ingatlan- és ingatlanbérlet-árú az európai fővárosok között.

És hogy mit javasol?

"Nyeljünk egyet és kezeljük a lakáspolitikát az egyik legnagyobb tartalékként! Kell egy vízió, egy stratégia és egy fenntartható lakáspiacot eredményező kormányzati szervezet.

Kormányzati és szakmai közmegegyezés kell a lakáspolitikáról."

Szerinte Ausztriát csak úgy lehet utolérni, ha mindenben, ami alapkészség - a lakáshoz való hozzáférés ilyen -, legalább olyan jók vagyunk, mint ők, miközben néhány új területen innovatívabbak, gyorsabbak és rugalmasabbak.

Címlapról ajánljuk

Dobrev Klára a Ligetben: "fogd be a szádat, magyar dolgozó, mert különben kirúgunk, ezt üzeni Orbán Viktor kormánya"

Európai fizetéseket, európai nyugdíjat, európai egészségügyet, európai béreket sürgetett a Demokratikus Koalíció, az MSZP és a Párbeszéd európai parlamenti (EP-) listavezetője szerdán Budapesten. Dobrev Klára közölte, erős Európát akar, amely minden magyarra tud vigyázni, akkor is, ha a kormánnyal szemben kell megvédenie őket.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×