eur:
394.78
usd:
371.24
bux:
0
2024. április 19. péntek Emma
Nyitókép: Pixabay

Kétféle ingatlanárazás van párhuzamosan a piacon

Bár január 1-jével megszűnt a kedvezményes lakásáfa - 5 százalék helyett 27-re nőtt új építésű lakások vásárlásakor -, még jó pár lakásprojekt az alacsonyabb áfával fut. Az árukon azonban épp az ellenkezője látszik: ezen esetekben a négyzetméterár sokszor magasabb.

Januártól már csak azokat a lakásokat lehet 5 százalékos áfával értékesíteni, amelyek 2018. november 1-én már végleges építési engedéllyel rendelkeztek. Egy darabig tehát kétféle áfával lesznek elérhetőek a lakások a piacon, ám ez nem feltétlen tükröződik majd az árakban. Ezzel kapcsolatban Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági elemzője azt mondta a Népszavának, hogy az ingatlanfejlesztők már rég beárazták a januári áfaemelkedést, hiszen, bár volt némi reménykedés a hosszabbítás iránt, a kezdetektől tudni lehetett, hogy az áfacsökkentés csak négy évre szól.

Az elemző arra számít, hogy 2020-ban a nagyobb társasházi projekteknél 5-10 százalékkal nőnek majd az árak, de 22 százalékos ugrás, ahogy az az áfaemelkedésből következne, nem lesz. Az újlakások drágulása pedig hosszú távon is fennmaradhat, hiszen az építési kedv már érezhetően alábbhagyott, márpedig a szűkülő kínálat drágulást hoz.

Tovább árnyalta a képet Soóki-Tóth Gábor, az Otthon Centrum elemzési vezetője: az árazás ugyanakkor leginkább az adott projekttől, az építtető "méretétől", projektjeinek számától függ majd. Lehet, hogy lesz olyan beruházó, aki még az augusztusinál is kedvezőbb áron fogja adni az utolsó „beragadt” lakásait,

de olyanok is lehetnek, akik ugyan még az 5 százalékos áfakörben mozoghatnak, mégis magasabb áron kínálják majd a lakásokat,

mert a közvetlen konkurensek áraihoz igazodnak.

Kiegészítésképp Varga Dénes közgazdász, az Építési Piaci Prognózis vezető elemzője a lapnak elmondta: a kedvezményes áfa leginkább a lakásépítők nyereségét növelte. A lakásépítési költségek növekedése - a munkaerő és anyagköltségek drágulása - a hivatalos adatok alapján ugyanis kisebb volt, mint a lakásáremelkedés mértéke, így az áfacsökkentésből semmi nem kerülhetett a lakásvásárlókhoz.

Az 5 százalékos áfás lakások drágábbak, és további emelkedés jön

Az Magyar Nemzeti Bank 2019 novemberi Lakáspiaci Jelentése szerint az építési engedélyek alapján 2020-ban Budapesten mintegy 10 ezer lakás épülhet meg, ennek 87 százalékánál még alkalmazható az 5 százalékos áfakulcs (mivel 2018 november 1-jén már volt rá építési engedély). A 27 százalékos áfa mellett értékesítendő lakások 2021-től kerülnek majd túlsúlyba (51 százalék) a főváros lakáspiacán.

A két áfatípushoz tartozó értékesítési árak jócskán eltérnek az MNB vizsgálata alapján.

A 2020-tól­ is­ 5­ százalék ­áfa­ mellett ­értékesíthető ­lakások­ átlagos ­négyzetméterára ­sok ­esetben ­jelentősen,­ átlagosan­ 8­ százalékkal­ volt magasabb ­a­ 27 ­százalékos ­áfával­ rendelkező ­lakásokénál.­

Ennek ­lehetséges ­oka a bank szerint az,­ hogy­ 2019 ­végéig ­a­ 2018.­ november­ 1-jét ­követően ­építési engedélyt ­szerzett ­projektek­ esetén ­is­ még ­5­ százalékos ­áfakulcs alkalmazandó ­a­ vevők ­által ­befizetett­ vételár-részletekre­ 2019­ végéig. ­

Ugyanakkor­ ez ­azt­ is­ jelenti,­ hogy

­ezen­ lakások­ esetén­ még ­egy ­jelentős ­átárazás­ várható ­2020­ elején, amikor­ kialakulnak ­majd ­az ­áfa­szabályozásból­ eredő ­valós­ árkülönbségek.
Forrás: MNB Lakáspiaci jelentés 2019 november
Forrás: MNB Lakáspiaci jelentés 2019 november

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×