eur:
392.36
usd:
366.07
bux:
66785.92
2024. április 26. péntek Ervin
Már 12 forinttal drágább a benzin, és ezt hozza a következő év

Már 12 forinttal drágább a benzin, és ezt hozza a következő év

November elsejétől péntekre már 12 forinttal, 363 forintra emelkedett a benzin literenkénti átlagára. A drágulást főként a kőolaj kitermelésének csökkentéséről szóló hírek és geopolitikai feszültségek okozzák - közölte az InfoRádió kérdésére az Erste Bank olaj- és gázipari elemzője.

Az olajpiacot alapvetően az OPEC megállapodás meghosszabbítása és a piac változása foglalkoztatja - mondta az InfoRádió kérdésére Pletser Tamás. Az Erste Bank olaj- és gázipari elemzője szerint a termeléscsökkentés és a keresletnövekedés hatására a bőséges túlkínálat megszűnőben van. Ehhez hozzájárult még az a hír is, hogy a közelmúltban vezető tisztségviselőket tartóztattak le Szaúd-Arábiában, ez ugyanis növelte a geopolitikai feszültséget a régióban.

A fenti hír nyomán kialakuló feszültség akár 3-4 dolláros olajár-emelkedést is okozhatott.

A piac azt várja, hogy az OPEC a kitermelési kvótára vonatkozó megállapodást meghosszabbítja, így a jelenlegi trend folytatódhat.

Az elemző ugyanakkor hangsúlyozta, hogy jelentős áremelkedésre már nem számít,

mivel a hír már beépült az árakba. Középtávon is a mostani árszint lehet a jellemző Pletser szerint.

Hozzátette: 2018-ban jelentős kínálat belépése várható a piacra, így jövőre is a mostanihoz hasonló árakra lehet számítani. Lehetnek olyan események, amiket nem látunk előre, mivel számos termelő ország - Nigéria, Venezuela, Líbia, Szaúd-Arábia - is komoly politikai problémákkal küzd.

A palaolajtermeléstől jelentős növekedés várható 2018-ban, azonban egyre több jel mutat arra, hogy

ez a forrás nem lesz képes kielégíteni azt a növekvő keresletet, amit most látni a piacon.

Tehát azt lehet mondani, ha ez a masszív keresletnövekedés fennmarad, akkor mindenképpen szükség van az amerikai palaolajtermelőkön kívüli készletekre és kitermelőkre - értékelt Pletser Tamás.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Titokzatos nagy vásárlás előtt az OTP

Az OTP Bank tavaly minden korábbi eredményét felülmúlta, a megkezdett építkezést és terjeszkedést a következő években is folytatja - mondta pénteken Budapesten, a társaság éves közgyűlésén az OTP Bank elnök-vezérigazgatója.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
Gigantikus amerikai fegyvercsomag készül Ukrajnának, hátrébb vonják az Abrams tankokat a frontról – Háborús híreink pénteken

Gigantikus amerikai fegyvercsomag készül Ukrajnának, hátrébb vonják az Abrams tankokat a frontról – Háborús híreink pénteken

A Politico értesülései szerint az Egyesült Államok pénteken egy 6 milliárd dolláros fegyvercsomagot jelenthet be Ukrajnának a nemrég elfogadott 60,8 milliárd dolláros keretből. A csomag tartalmaz majd Patriot légvédelmi rakétákat, tüzérségi lőszert, drónokat, drón elleni fegyvereket, illetve levegő-levegő rakétákat vadászgépekhez. Az AP két amerikai forrásra hivatkozva arról ír, hogy az ukránok hátrébb vonták a frontvonalról az amerikai Abrams tankokat, mivel az orosz drónok könnyen észreveszik és megtámadják őket.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×