eur:
392.24
usd:
366.07
bux:
66793.58
2024. április 26. péntek Ervin
Drágább lenne a paneleket visszabontani, mint új társasházakat építeni

Drágább lenne a paneleket visszabontani, mint új társasházakat építeni

Egy új építésű lakás bekerülési költségének 80 százalékát elérheti egy-egy olyan panellakás ára, amelyet az emeletek lebontásával és a "maradék" épületrész felújításával alakítanának ki. Erre jön még rá a lebontott lakások pótlásának költsége – mondta az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetségének elnöke. Koji László elmondta, a magyar építőipari vállalkozások el tudnák végezni a feladatot.

A jelenlegi panelprogramba a magas épületek visszabontása nem fér bele. Ebben az utólagos homlokzati hőszigetelést, a nyílászárók cseréjét és az épületgépészeti költségek elszámolását lehet finanszírozni – mondta az ÉVOSZ elnöke.

Műszakilag van arra lehetőség, hogy egy önkormányzat a magas épületeit visszabontassa, de azért azt látni kell, hogy ez a legköltségesebb megoldás,

mert akkor az egész épületet építési területnek kell tekinteni, és átmenetileg ki kell költöztetni a lakókat, majd pótolni kell a lebontott lakásokat – fogalmazott Koji László.

Drágább lenne a paneleket visszabontani, mint új társasházakat építeni

Az ÉVOSZ elnöke elmondta, hogy egy panelépület teljes energetikai felújítása körülbelül 50-55 százaléka egy teljesen új lakás építési költségének.

„A visszabontás és a felújítás költsége pedig egy új alkás négyzetméterárának a 80 százalékát is elérheti. Erre jön még rá a lakók kiköltöztetésének és a meglévő lakások pótlásának költsége”

- közölte az ÉVOSZ elnöke.

Koji László úgy látja, a magyar építőipar el tudja végezni ezt a munkát, ám ehhez nagyon alapos előkészítésre van szükség.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Titokzatos nagy vásárlás előtt az OTP

Az OTP Bank tavaly minden korábbi eredményét felülmúlta, a megkezdett építkezést és terjeszkedést a következő években is folytatja - mondta pénteken Budapesten, a társaság éves közgyűlésén az OTP Bank elnök-vezérigazgatója.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
Gigantikus amerikai fegyvercsomag készül Ukrajnának, hátrébb vonják az Abrams tankokat a frontról – Háborús híreink pénteken

Gigantikus amerikai fegyvercsomag készül Ukrajnának, hátrébb vonják az Abrams tankokat a frontról – Háborús híreink pénteken

A Politico értesülései szerint az Egyesült Államok pénteken egy 6 milliárd dolláros fegyvercsomagot jelenthet be Ukrajnának a nemrég elfogadott 60,8 milliárd dolláros keretből. A csomag tartalmaz majd Patriot légvédelmi rakétákat, tüzérségi lőszert, drónokat, drón elleni fegyvereket, illetve levegő-levegő rakétákat vadászgépekhez. Az AP két amerikai forrásra hivatkozva arról ír, hogy az ukránok hátrébb vonták a frontvonalról az amerikai Abrams tankokat, mivel az orosz drónok könnyen észreveszik és megtámadják őket.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×