Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Zajlik a Zsolnay vagyoni helyzetének felmérése

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Folyamatban van a Zsolnay Porcelánmanufaktúra Zrt. vagyoni helyzetének felmérése - közölte a pécsi társasághoz a Nemzeti Reorganizációs Nonprofit Kft.-től kirendelt ideiglenes vagyonkezelő.

Börcsök Sándor elmondta, hogy az ideiglenes vagyonfelügyelet kezdeti szakaszában "kiemelt feladat a társaság helyzetéről, operatív működéséről való tájékozódás, adatok bekérése". Ezután következhet a gyakorlati működési mechanizmusok kialakítása, "például a banki műveletek ellenjegyzésének technikája, vagy a rendes gazdálkodás körét meghaladó műveletek meghatározása" - tette hozzá. Jelezte, hogy az ideiglenes vagyonfelügyelő az adós társaság vonatkozásában önálló cégjegyzési jogosultsággal nem rendelkezik, az ügyvezető helyét nem veszi át, feladata az adós tevékenységének felügyelete a felszámolási eljárás kezdetéig. Börcsök Sándor úgy fogalmazott: az ideiglenes vagyonfelügyelő "ellenjegyzési joga, így döntési kompetenciája a rendes gazdálkodás körét meghaladó ügyletek vonatkozásában áll fenn". Beszámolt arról is, hogy a a Nemzeti Reorganizációs Nonprofit Kft. hétfőn kapta kézhez ideiglenes vagyonfelügyelőként a Zsolnayhoz történő kirendelését. Az Új Dunántúli Napló szombati számában írta, hogy pénteken ideiglenes vagyonfelügyelőt rendelt ki a Zalaegerszegi Törvényszék a porcelánmanufaktúrához. A Baranya megyei napilap cikke arra is kitért, hogy a bíróság a vagyonfelügyelő szervezetnek a Nemzeti Reorganizációs Nonprofit Kft.-t jelölte ki, miután a Zsolnayt korábban stratégiailag kiemelt gazdálkodó szervezetté minősítették.

A lap felidézte: a Zsolnay felszámolását a közelmúltban - információik szerint - egy, a West Hungária Bau Kft.-hez köthető cég kezdeményezte, amely megvásárolta a Magyar Fejlesztési Bank (MFB) által május 18-án felmondott 413 millió forintos hitelt.