Inforádió

Meghallgatom Élő adás

A banki perek mai napja

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
13 pénzintézet keresetét tárgyalta kedden a Fővárosi Törvényszék, ebből 12-öt elutasított és egy esetben halasztotta a döntést.

A tárgyalt 13 keresetből 12 esetében elutasításról döntött a bíróság, bár ezek elsőfokú ítéletek, amelyek ellen fellebbezést nyújthatnak be a pénzintézetek.

A Fővárosi Törvényszék következetesen minden esetben visszautasította az Alkotmánybírósághoz, illetve az Európai Unió bíróságához való fordulást kedden.

A szerződési feltételekről pedig több alkalommal kimondta, hogy azok összességében nem felelnek meg a tisztességesség elveinek.

Kritizálták a bírók, hogy nem világos, miért és hogyan hárítják át a fogyasztókra a terheket, így az ügyfél nem is tudhatja, hogy milyen tehernövekedésre számítson.

Előfordult az indoklásokban az is, hogy a pénzintézetet semmi nem kényszerítette a fogyasztó terheinek csökkentésére. Szintén indok volt a kereset elutasítására, hogy túl tág megfogalmazásokat alkalmaztak a pénzügyi intézmények, mint például a szabályozási környezet, vagy a piaci viszonyokra való utalás.

Az indoklásban rendre visszatérő megjegyzés volt, hogy a Kúria jogegységi határozatában felsorolt alapelveknek, ha csak egyetlenegy esetben nem felelnek meg az adott bank általános szerződési feltételei, akkor azt teljes egészében tisztességtelennek mondják ki.

A Fővárosi Törvényszék kedden a 12 elutasítás mellett egy esetben döntött az ítélethirdetés elhalasztásáról.