eur:
393.11
usd:
367.78
bux:
67042.09
2024. április 26. péntek Ervin

Tovább vágott az alapkamaton a jegybank

Az elemzői várakozásoknak megfelelően 20 bázisponttal, 3,60 százalékra csökkentette a jegybanki alapkamatot a Magyar Nemzeti Bank (MNB) Monetáris Tanácsa kedden. A döntés hatására kissé erősödött a forint.

Ez volt sorrendben a tizennegyedik kamatvágás azóta, hogy 2012. augusztusban 7,00 százalékról 6,75 százalékra csökkent az irányadó ráta. Idén júliussal bezárólag rendre 25 bázispont volt a lazítás mértéke, az előző kamatdöntő ülésen, augusztus 27-én azonban 20 bázisponttal csökkentettek, 3,80 százalékra.

Az MNB akkor kiemelte: a monetáris tanács megítélése szerint az inflációs és reálgazdasági folyamatok lehetőséget adnak a monetáris kondíciók lazítására, az ország kockázati megítélésének alakulását figyelembe véve azonban indokolt a kamatcsökkentés ütemének mérséklése.

A kamatcsökkentési ütem lassításának mértékét illetően augusztusban nem volt egységes a monetáris tanács tagjainak megítélése: a tanács két tagja a várható bizonytalanságok miatt az addigiakhoz képest érezhetően kisebb mértékű, 10 bázispontos kamatcsökkentésre tett javaslatot. Az ülés jegyzőkönyve szerint Cinkotai János és Pleschinger Gyula 10 bázispontos csökkentésre, míg a tanács többi tagja - beleértve Matolcsy György MNB-elnököt, és Balog Ádám alelnököt - 20 bázispontos vágásra szavazott.

A mostani kamatdöntés előtt a Reuters hírügynökség felmérése azt mutatta, hogy az elemzők többsége 20 bázispontos kamatvágást vár, illetve a londoni elemzői közösség többségi véleménye szerint is bizonyosra volt vehető az újabb 0,20 százalékpontos csökkentés.

Az MNB további kamatpályájára adott citybeli előrejelzések azonban már jelentősebb mértékben eltértek, ráadásul a keddi csökkentés mértékéről szóló prognózis sem volt teljesen egységes; voltak 0,10 százalékpontos enyhítést valószínűsítő londoni vélemények is.

A Reuters által szeptember 16-19. között megkérdezett 21 elemzőből tizenkettő 20 bázispontos csökkentést jelzett előre, míg heten 10 bázispontosat, illetve egy szakértő 15 bázispontos, egy pedig 25 bázispontos csökkentést helyezett kilátásba.

A jegybanki kamatdöntést követően kedden kora délután kissé erősödött a forint.

Az eurót a kamatdöntés után öt perccel 299,85 forinton jegyezték a bankközi devizakereskedelemben, míg előtte valamivel 300 forint felett járt a jegyzés.

A forint korábban gyengült, az euró jegyzése 298,64 forinton kezdte a napot, és még a kamatdöntés előtt 300 forint feletti szintet ért el.

A 300-as eurójegyzés viszonylag szűk környezetében az MNB legutóbbi váratlan mértékű kamatvágását követően kialakult mozgási tartományt a forint tíz nappal ezelőtt hagyta el erősödő irányban.

A forint gyengült kedden délelőtt a többi devizával szemben is. A dollár jegyzése a kora reggeli 221,22 forintról a kamatdöntés után 222,45 forinton állt, a svájci frank jegyzése 243,04 forintról 243,88-ra emelkedett délutánra, a japán jené pedig 2,2401-ről 2,2552 forintra.

A forint a kamatdöntés után mindhárom devizával szemben kissé erősödött.

Címlapról ajánljuk
Már az egészségügyi rendszereket is veszélyeztetik a kiberbűnözők

Már az egészségügyi rendszereket is veszélyeztetik a kiberbűnözők

A pénzügyi szektor sokkal jobban fel van készülve a különféle kibertámadásokra, mint az egészségügyi szolgáltatók – mondta az InfoRádióban Palicz Tamás egészségügyi kiberbiztonsági szakértő. Arról is beszélt, hogy az utóbbi időben előfordult, hogy bizonyos támadások után teljesen újra kellett szervezni egy-egy kórház vagy egyes estekben egy teljes régió működését.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
Szép csendben egy új háborúba csúszott Európa, amit még nem veszített el

Szép csendben egy új háborúba csúszott Európa, amit még nem veszített el

Uniós szintű ellenintézkedéseket javasolnak a kínai „Övezet és Út” kezdeményezéssel (BRI), valamint Oroszország terjeszkedésével szemben. Az Európai Bizottság számára készült jelentés szerint Kína a BRI révén növeli gazdasági és geopolitikai befolyását, valamint azt szorgalmazzák, hogy az EU-nak aktívabb és stratégiai megközelítést kell alkalmaznia nemzetközi partnerségeit illetően, ha diverzifikálni akarja ellátási láncait és kezelni akarja az olyan kihívásokat, mint a klímaválság által kiváltott migráció. A szerencse az, hogy az EU még nem veszítette el teljesen a titkos gazdasági háborút, ráadásul több pénzt sem kell elköltenie, csak uniós szintű összefogásra van szükség.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×