Inforádió

Meghallgatom Élő adás

FHB: érdemes folytatni a növekedési hitelprogramot

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Kétharmad új hitel, egyharmad devizahitel kiváltás - ez volt az arány az FHB Banknál a Magyar Nemzeti Bank Növekedési Hitelprogramjából kapott keretből. Soltész Gergő, a pénzintézet vezérigazgatója az InfoRádiónak elmondta: amennyiben hasonló arány alakult ki a többi banknál, úgy egyértelműen lesz gazdaságélénkítő hatása a programnak, ezért azt érdemes folytatni.

Az FHB Bank vezérigazgatója beszámolt arról, hogy augusztus végéig, a rendelkezésre utolsó napig a második pillérben meghirdetett 30 milliárd forintos keret csaknem száz százalékára megkötötték a kölcsönszerződéseket. Hozzáfűzte, hogy meglepő módon az első pillér iránt nagyobb érdeklődést tapasztaltak, ám érdemi átcsoportosítás nélkül sikerült a kvótát teljesen felhasználniuk.

Soltész Gergő jelezte, hogy a szerződéskötési határidő lejártát követően szeptember végéig van mód a folyósítások lebonyolítására, míg a beruházási hitelek esetében a jövő év elejéig lehet a 30 százalék már folyósított hitelrészen felüli 70 százalékot kiutalni.

Figyelembe véve, hogy a cégek részéről nagy volt az érdeklődés a program iránt, és várakozáson felüli a beruházási hitelkereslet, a  csomag biztosan hozzá tud járulni a gazdaság élénkítéséhez - mutatott rá a vezérigazgató. AZ FHB esetében mindez az jelentette, hogy az első pillérből igényelt összes hitelállomány több mint negyven százalékát beruházási célra igényelték a cégek. Amennyiben a szektor egészében ezek az arányok lesznek jellemzőek, s jelentőssé válik a netto hitelállomány-kiáramlás, abban az esetben pozitív lesz az intézkedések gazdasági ösztönző hatása - vélekedett.

Ami pedig a növekedési hitelprogram jövőjét illeti: a vezérigazgató szerint a folytatás mellett szól a cégek részéről tapasztalt kiemelkedő érdeklődés. Pozitívum az is, hogy a program jelenlegi kondíciói viszonylag egyszerűek, mindenki számára elérhetőek és a bank által szinte rutinszerűen működtethetőek.

Abban a tekintetben ugyanakkor javasolják a feltételrendszer módosítását, hogy a rendelkezésre álló három hónap számos vállalkozás esetében nem bizonyult elegendőnek egy beruházási koncepció részletes kidolgozásához, illetve egy komolyabb gépbeszerzés vagy ingatlanberuházás esetén is komoly kihívást jelentett, hogy ezt a forrást időben be tudják vonni.

Hanganyag: Panulin Ildikó