Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Heim: Hiba volt az áfaemelés, túlzottan erős a forint

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Az Atticus Investments Zrt. vezérigazgatója szerint a jelenlegi gazdasági helyzetben túl erős a forint árfolyama. Heim Péter az InfoRádió Aréna című műsorában azt mondta: a 280 forintos euró nemcsak az exportáló cégeknek, hanem a hitelfelvevőknek is jobb lenne. A közgazdász úgy vélekedett, 2 százalékos költségvetési hiány alatt lehet elkezdeni a Nemzetközi Valutaalaptól felvett hitel törlesztését.

Óriási hiba volt az áfaemelés, ugyanis emiatt a költségvetés kamatterhei magasabbak, és rontja a versenyképességet - mondta az InfoRádió Aréna című műsorában Az Atticus Investments Zrt. vezérigazgatója.

Heim Péter kiemelte: a forint árfolyama az euróhoz képest 270 alatt nagyon erős, az egy évvel ezelőtti 260-as szinthez képest 280 forintos euróárfolyam az egyensúly. A jegybanknak meg kellene próbálni bejátszani a forint árfolyamát 280-as zónába, ami az exportőröknek és a hitelfelvevőknek is jó lenne - vélekedett.

A közgazdász a piac reakciója alapján azt mondta, a hétfői kamatcsökkentés nem volt jó lépés, de ezt ilyen hamar nem lehet megítélni. Heim Péter közölte: a jegybanki kamatpolitikában át kellene helyezni a hangsúlyt a kockázati hajlandóságról az inflációs és reálgazdasági folyamatokra.

Az Atticus Investments Zrt. vezérigazgatója szerint 2 százalékos költségvetési hiány alatt lehet elkezdeni a Nemzetközi Valutaalaptól felvett hitel törlesztését. Ezt a szintet 2012-re el kell érni, különben folyamatosan módosítani kell az IMF-szerződést, ám nem biztos, hogy ebbe a szervezet beleegyezik - fejtette ki Heim Péter.

Hanganyag: Mong Attila