eur:
389.21
usd:
362.53
bux:
68123.99
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Még a 3 százalékot sem éri el a jövő évi GDP-növekedés

A kormány 2,8 százalékos GDP növekedés és 4,5 százalékos infláció mellett tervezi a jövő évi költségvetést, amely eredményszemléletben 4,1 százalékos GDP-arányos államháztartási hiányt tartalmaz - jelentette be a pénzügyminiszter, miután a kormány első olvasatban tárgyalta a 2008-as büdzsé tervezetét. A Fidesz szerint 2008-ban várhatóan tovább mélyül a válság.

A kormány jövő szerdán véglegesíti a költségvetési tervezetet, majd a jövő pénteken benyújtja az Országgyűlésnek - mondta Veres János.

"A költségvetési konszolidáció 2008-ban még érezteti hatását, de számottevő megszorító intézkedésre már nem kerül sor" - jelezte a pénzügyminiszter.

A jövő évi költségvetést megalapozó makrogazdasági folyamatokról elmondta, hogy a gazdasági növekedés az idei 2,2 százalékról 2,8 százalékra gyorsul, az infláció ugyanakkor a 2007. évi várható 7,5 százalékról 4,5 százalékra süllyed.

A tervezet szerint jövőre a lakossági fogyasztás már nem csökken, a reálbér igen-igen szolid - a nullához közeli - mértékben emelkedhet - fogalmazott Veres János.

A költségvetési konszolidáció folytatásának eredményeképpen jövőre mind a külső, mind a belső egyensúlyi helyzet javul - közölte a pénzügyminiszter, hozzátéve, hogy az adósságállomány az idei szinten marad.

"A költségvetési politika hitelessége következtében erősödik a befektetői bizalom, ami alacsonyabb állampapír hozamokban jelenik meg, így az ország kamatterhe csökken" - mondta Veres János.

A pénzügyminiszter ezzel magyarázta, hogy a korábban kitűzött, jövő évi, GDP-arányosan 4,3 százalékos államháztartási hiányt 4,1 százalékra csökkentette a kormány "pozitív nullára tervezett elsődleges egyenleg mellett".

A megszűnő maradványképzési kötelezettség azt eredményezi, hogy 2007 végére 300 milliárd forintra szűkül a költségvetésből gazdálkodó szervezeteknél 2005-ben még 550 milliárd forintra rúgó maradványösszeg, ami a múlt év végén már 420 milliárdra csökkent - hangsúlyozta a pénzügyminiszter.

A pénzügyminiszter hangsúlyozta, hogy az idei 220 milliárd forint összegű tartaléknál nagyobbat tervez 2008-ra, a pontos összeget azonban nem tudta meghatározni.

Az adótörvényekről nem tárgyalt a kormány, arról a jövő héten születik meg a döntés - jelezte Veres János, hozzátéve, hogy az adóterhelés nem nő, jelenlege a bevallások egyszerűsítése van napirenden.A Fidesz szerint 2008-ban várhatóan tovább mélyül a válság - mondta a párt alelnöke.

A 2008-as költségvetés tovább mélyíti a gazdasági és szociális válságot. Az emberek előtt szinte nem maradt perspektíva. A kormány a jövő évi költségvetésben sem kínál számukra perspektívát - fogalmazott Varga Mihály, az Országgyűlés költségvetési bizottságának fideszes elnöke.

Az ellenzéki politikus szerint a nyilvánosságra került számok alapján elmondható, hogy tovább mélyül a gazdasági és szociális válság, az ugyanakkor nem látható, a kormány milyen kiutat keres ebből a helyzetből.

A fideszes politikus leszögezte: a gazdaság növekedése valószínűleg elérte a mélypontot, ennél lejjebb vélhetően már nem megy.

Álláspontja szerint Gyurcsány Ferenc öt év alatt elérte, hogy Magyarország az EU utolsó országa lett a gazdasági növekedés szempontjából.

"A Fidesz tavalyi állítása, hogy rosszabbul élünk, igaz lett. Némileg megelőztük a korunkat, de 2007-re bekövetkezett ez a helyzet" - fogalmazott Varga Mihály.

Közölte: az emberek az idén "brutális" jövedelemcsökkenést szenvedtek el, és növekvő munkanélküliséggel is számolni kell.

Szerinte szó sincs már arról, hogy bármilyen kiemelt fejlesztés, beruházás, munkahelyteremtés vagy valamilyen program valósulna meg 2008-ban, csak az alapfeladatot fogják a tárcák ellátni.

A politikus úgy vélte, az országban kialakult helyzetért Veres János személyében is felelős, "hiszen ő az, aki hosszú évek óta a trükkök százaival, a hiteltelenség megteremtésével jelentős mértékben drágította Magyarország működését".

Az államadósság finanszírozása, a kamatszolgálat másfél év alatt 400 milliárd forinttal lett magasabb. Ez azt jelenti, hogy az eddigi adósságtörlesztéshez képest minden állampolgár 40 ezer forinttal többet fizet - emelte ki Varga Mihály.

Hanganyag: Kaputa Júlia

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Szép pluszban zárt Amerika

Szép pluszban zárt Amerika

Vegyes mozgásokat láttunk ma a nemzetközi részvénypiacokon, Európában a befektetők a Fed tegnapi üzeneteit emésztették, miközben tovább dübörgött a gyorsjelentési szezon is, például Európa legnagyobb cége, a gyógyszergyártó Novo Nordisk, valamint a Shell is ma jelentett - mindkét cég megverte az elemzői profitvárakozásokat. A vezető amerikai indexek egy százalék körüli pluszban fejezték be a napot. Ezzel a mai napi izgalmaknak még nincs vége, hiszen az amerikai zárás után jelent majd az Apple is, amely jelenleg a világ második legértékesebb cége a Microsoft után.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×