eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika

"A reform legnagyobb eredménye a pártfinanszírozás rendbetétele lenne"

Magyarországnak adóreformra lenne szüksége, de ennek egyelőre még a körvonalai sem látszanak - mondták a Konrad Adenauer és a Századvég alapítvány budapesti konferenciájának előadói.

Tudomásul kell vennünk, hogy a világon és azon belül Európában is adóverseny van, amelynek tétje a tőkevonzó és tőkemegtartó képességek javítása, mondta a konferencián Pitti Zoltán, a Corvinus egyetem vezető kutatója, az APEH volt elnöke.

Magyarország számára - különösen a világ más tájain, például az Egyesült Államokban bevezetendő adóreformok fényében - a tét különösen nagy - tette hozzá a szakember.

"Ez azért figyelmeztető, mert ezekre a szabad tőkékre mi is számítunk. Ez a növekedésünk motorja volt és ha nem sikerül szinten tartani, akkor a jelenlegihez képest egészen más gazdasági kérdésekkel kell szembesülnünk" - jelentette ki Pitti Zoltán.

Csökkenteni az adóelkerülést

P. Kiss Gábor, a Magyar Nemzeti Bank vezető elemzője - aki hangsúlyozta, hogy nem a jegybank hivatalos véleményét mondja el - számokkal bizonyította, hogy az eltitkolt jövedelmek miatti adókiesés az országban a GDP 7,5-10 százaléka közé tehető.

Több megoldást is javasolt az adóelkerülés csökkentésére, szerinte ezek egyike lenne az EVA eltörlése.

Kulcskérdés a pártfinanszírozás

László Csaba, a KPMG Hungária vezető tanácsadója, volt pénzügyminiszter azt mondta: átfogó államháztartási reform nélkül nincs adóreform. Egy ilyen reformnak a pártfinanszírozás rendszerét is érintenie kéne, mondta.

"Az a gyanúm, hogy az államháztartási reform legnagyobb eredménye a pártfinanszírozás rendbetétele lenne. Emögé mindenki gondoljon a saját ízlése szerint, amit szeretne, bár szerintem elég egyértelmű" - tette hozzá László Csaba.

László Csaba szerint az államnak a régi, de ma is érvényes Lincoln-kritérium alapján csak azokat a feladatokat kellene ellátnia, amelyeket a magánszféra nem vagy csak kevésbé hatékonyan tudna ellátni.

Egyre kisebb az esély egy adóreformra

Bod Péter Ákos, a Corvinus egyetem professzora pedig azt mondta: a politikai elit többé-kevésbe mindig is tisztában volt azzal, hogy mit kellene tenni, de valahogy sohasem volt alkalmas az idő egy adóreformra, és a választások közeledtével egyre kevesebb esély van arra, hogy ez a következő években megtörténhet.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Anyagi szempontból is fontos az ellenzéki pártoknak, hogy jól szerepeljenek az idei európai parlamenti és önkormányzati választáson, mert azzal növelik az esélyüket arra, hogy 2026-ban, az országgyűlési választáson egy százaléknál jobb eredményt érjenek el, és állami támogatásban részesüljenek. Az InfoRádióban Cservák Csaba alkotmányjogász professzor beszélt arról, hogy az állam mikor és miért támogatja a választáson elinduló pártokat.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×