eur:
390.85
usd:
366.61
bux:
0
2024. május 1. szerda Fülöp, Jakab

Csaba László: Ez nem reform, csak rögtönzés

Csaba László közgazdász szerint a kormány jelenlegi intézkedései nem reformok, pusztán kisebb változtatások. Az egyetemi tanár úgy véli: reformnak csak akkor nevezhetnénk őket, ha egy jól körülhatárolható cél felé tartanának, és valamilyen kiemelt feladat köré szerveződnének. Jelenleg azonban csak a "szokásos" kormányzás folyik.

A közgazdász a jelenlegi kormányzati politizálásból hiányolja a világos jövőképet, amelyhez a megfelelő intézkedések és források kapcsolódnak.

Mint mondta, jelenleg a kabinet "teljes fronton halad", mint ahogy az elmúlt négy évben is. A folyamat a száz lépés programmal kezdődött. Azóta a kormány, különböző súlyú és jelentőségű programokban "nagy dobra ver", ezekben előre- és hátralép, de nincs meg a kibontakozás iránya.

Célt adhatna például az euró 2012-es bevezetése, amelynek alá lehetne rendelni a gazdaságpolitikát. Jelenleg azonban az egyetemi tanár szerint csak rögtönzés folyik.

Elmondta azt is: nem valószínű, hogy a választásokig érdemben csökkennének a közterhek. A koalíciós megállapodás kiegészítésében ugyanis az szerepel, hogy az adóterhelés átlagos mértéke 2010-ig 1,5 százalékponttal csökken.

Mint mondta, az adóterhek mérsékléséhez jelentős állami kiadáscsökkentére lenne szükség, ennek azonban semmi jelét nem látja.

Szavai szerint elsőként átláthatóvá kellene tenni a közterheket, például a vállalkozásokat terhelő számos kis adó kiváltható lenne az áfa nagyjából 2 százalékos emelésével. Ezzel jelentősen csökkennének az adminisztrációs terhek.

Hanganyag: Exterde Tibor

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Súlyos gond merült fel az elektromos autózással kapcsolatban

Az Európai Unióban évente a jelenleginél nyolcszor több elektromos járművek feltöltéséhez szükséges infrastruktúrát kell telepíteni 2030-ig az uniós klímasemlegességi célok eléréséhez - olvasható Európai Autógyártók Szövetségének (ACEA) hétfőn közzétett jelentésében.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
Nagy napra ébredt a forint, letörheti a fontos szintet

Nagy napra ébredt a forint, letörheti a fontos szintet

Szerdán, azaz május elsején tartja kamatdöntő ülését az amerikai Fed, amelyet este 8 órakor ismerünk meg, és amint ma reggeli elemzésünkben rámutattunk: kulcsfontosságú az, hogy milyen üzeneteket fogalmaz meg a jegybank, amelyek világszerte komoly kilengéseket okozhatnak. A dollár kedd délután óta határozottan erősödött az euróval szemben, de ez egyelőre nem viselte meg a forintot. Sőt, szerda reggel meglódult az illikvid kereskedés mellett, és a jelek szerint készül letörni egy fontos technikai szintet.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×