eur:
389.26
usd:
362.99
bux:
68123.99
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Hiába történik bármi, nálunk nem lesz olcsóbb a gáz

Nem változik július elsejével a hatósági gázár - értesült a Népszabadság. Annak ellenére sem, hogy a világpiaci árváltozások ezt alátámasztanák. A gazdasági minisztérium egyelőre nem kommentálta a hírt.

A hatósági gázárat a szabályok szerint negyedévente lehet korrigálni, ám a tavalyi drasztikus emelés óta ilyen nem történt.

Most, nagyjából egy évvel a tavalyi emelés után, várható, hogy az illetékes gazdasági tárca foglalkozik a központi tarifák kérdésével, és egyéves kiegyenlítésre is sor kerülhet július elsejével, hogy a gázcégek felmerült költségeit korrigálják.

Mivel a változást egy hónappal előbb be kell jelenteni, most többen latolgatják, hogy változtat-e a Kóka János vezette minisztérium a gázárakon.

A Népszabadság úgy tudja, hogy sem a lakossági, sem az ipari árak nem változnak. Ennek ellentmond az, hogy az olajárak komolyan csökkentek a múlt év végén, igaz, most emelkedőben vannak.

Erősödött a forint, csökkent a világpiaci ár

A tarifák csökkentését támasztaná alá az is, hogy a forint erősödött. Mindez együttesen olcsóbbá teszi az orosz importgázt.

Ugyanakkor energiapiaci szakértők szerint azért nem emelkedne a hatósági gázár, mert a nagykereskedő E-ON-nak kompenzációt kell fizetni, mivel a központi tarifa 2006 teljes egészére nézve nem fedezte a beszerzési árakat.

Tavaly augusztus elejétől emelkedtek, nem is kismértékben a gázárak, átlagosan 27 százalékkal a lakossági és 13 százalékkal az ipari fogyasztóknak. Emellett a kormány új támogatási rendszert alakított ki.

Szakértők szerint az ipari gázárak magasak, csökkenteni kellene, de azt csak a lakossági gázárak kárára tudnák megtenni, ezt pedig nem biztos, hogy felvállalják.

Az, hogy ez kényes kérdés, abból is látszik, hogy a gazdasági tárca, egyelőre nem erősítette meg az értesülést, miszerint változatlan marad a gázár.

Kétséges, hogy lesz-e árcsökkentés

Drucker György energiapiaci szakértő az InfoRádióban elmondta: a hazai gázárak 2006 augusztusa óta nem változtak.

Jelenleg az összes felhasználói átlagár, adók nélkül köbméterenként mintegy 80 forint, adókkal együtt majdnem 97 forint. Bár az elmúlt hónapokban csökkentek a világpiaci árak, egyéves távlatban a fogyasztók a beszerzési ár alatt fizettek a gázért. Szerinte ezért kétséges, hogy lesz-e árcsökkentés.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Szép pluszban zárt Amerika

Szép pluszban zárt Amerika

Vegyes mozgásokat láttunk ma a nemzetközi részvénypiacokon, Európában a befektetők a Fed tegnapi üzeneteit emésztették, miközben tovább dübörgött a gyorsjelentési szezon is, például Európa legnagyobb cége, a gyógyszergyártó Novo Nordisk, valamint a Shell is ma jelentett - mindkét cég megverte az elemzői profitvárakozásokat. A vezető amerikai indexek egy százalék körüli pluszban fejezték be a napot. Ezzel a mai napi izgalmaknak még nincs vége, hiszen az amerikai zárás után jelent majd az Apple is, amely jelenleg a világ második legértékesebb cége a Microsoft után.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×