eur:
389.35
usd:
362.71
bux:
68123.99
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Háromszorosára növelték a részvénykereskedelmi adót

Nyomott árakkal reagáltak az európai tőzsdék arra, hogy szerdán drámai módon, hat és fél százalékkal esett a vezető kínai tőzsdeindex. Mindez reakció volt arra, hogy Peking háromszorosára emelte a részvénykereskedelmi adót. Elemzők ugyanakkor nem tartanak válságtól.

Kínában csak az idén több mint 60 százalékkal erősödött az index, az utóbbi másfél évben pedig megnégyszereződött az értéke.

Így aki teheti, tőzsdézik. Sokan még úgy is, hogy jelzálogot vettek fel a házukra. Nyugdíjasok és diákok várják a börzétől azt, hogy meggazdagszanak, és jelentések szerint csak a múlt héten háromszáz ezren kötöttek szerződést a brókercégekkel.

A pekingi vezetés viszont attól tartott, hogy kipukkadhat a buborék, ami tömeges elégedetlenséghez vezethet.

Lehűtötték a hangulatot

Ezt támasztotta alá az amerikai központi bank mostanra már leköszönt, de még mindig igen befolyásos egykori elnöke is. Alan Greenspan azt mondta, hogy drámai méretű korrekció történhet a kínai piacon.

A hangulat lehűtésére szerdán háromszorosára - egytized százalékról háromtizedre - emelték a tőzsdei tranzakciókat sújtó adót, ami után a sanghaji index meg is indult lefelé, és hat és fél százalékos zuhanást produkált.

Nem volt váratlan az esés

A hírre kifejezetten nyomott kezdéssel reagáltak az európai tőzsdék - ami egyes elemzők szerint már-már illogikus volt. A legnagyobb vesztesek között voltak az Ázsiában igen aktív divatcégek, mint például a Louis Vuitton. Meginogtak az olajcégek, a BP, a Total és a Shell részvényárai is.

A Reuters hírügynökség ugyanakkor elemzésében megállapította, hogy a mostani esés nem érte olyan váratlanul a piacokat, mint a februári, 9 százalékos zuhanás.

A megkérdezett elemzők azt mondták: ahogy februárban gyorsan talpra álltak a kínai részvények, most is ezt fogják tenni. A Világbank pedig közölte: becslései szerint a kínai gazdaság nem kilenc és fél százalékkal, hanem még jobban, közel tíz és fél százalékkal nő majd.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Szép pluszban zárt Amerika

Szép pluszban zárt Amerika

Vegyes mozgásokat láttunk ma a nemzetközi részvénypiacokon, Európában a befektetők a Fed tegnapi üzeneteit emésztették, miközben tovább dübörgött a gyorsjelentési szezon is, például Európa legnagyobb cége, a gyógyszergyártó Novo Nordisk, valamint a Shell is ma jelentett - mindkét cég megverte az elemzői profitvárakozásokat. A vezető amerikai indexek egy százalék körüli pluszban fejezték be a napot. Ezzel a mai napi izgalmaknak még nincs vége, hiszen az amerikai zárás után jelent majd az Apple is, amely jelenleg a világ második legértékesebb cége a Microsoft után.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×