eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika

A gazdasági miniszter ajánlatot tett a mobilszolgáltatóknak

Tíz-tízmilliárd forint koncessziós díjat, valamint húsz-húsz milliárd forint értékű beruházást jelölt meg feltételül a gazdasági miniszter a két nagy magyarországi mobilszolgáltatónak, a 900 MHz-es koncessziós szerződés meghosszabbítására.

A Pannon GSM Távközlési Zrt.-nek és a Magyar Telekom Távközlési Nyrt.-nek a következő két évben az infrastruktúrával gyengén ellátott területeken kell olyan beruházásokat végrehajtania, amellyel növeli a szélessávú lefedettséget.

A két cég korábban 15 évre kötött szerződést, ezek azonban 2008. november 4-én lejárnak.

A területet ellenőrző miniszternek lehetősége van arra, hogy ezeket 7,5 évvel meghosszabbítsa.

Ennek feltételét azonban a tárcavezetőnek másfél évvel a szerződés lejárta előtt közölnie kell.

Amennyiben a Kóka János ajánlatával kezdődő tárgyalások idén augusztus 4-ig nem vezetnek eredményre, úgy új eljárás keretében, pályázati úton dől el a frekvenciasáv sorsa.

Az InfoRádió által megkérdezett szakértő szerint a gazdasági miniszter által meghatározott összeg méltányosnak tekinthető. Jelenleg a két mobilszolgáltató közül egyik sem nyilatkozik arról, hogy mit szól az ajánlathoz, a portfolio.hu elemzője azonban úgy véli: az összeg méltányos, de nem alacsony.

A gazdasági tárca megkéri a koncesszió árát - hangsúlyozta Bán Zoltán, hozzátéve: a kérdés csak az, hogy a tárca miként határozza meg a 20 milliárd forint értékű beruházását.

A minisztérium azt szeretné, ha a vállalatok az infrastrukturálisan elmaradott területek fejlesztésébe fektetnének be, ez azonban nem biztos, hogy találkozik a cégek beruházási terveivel.

{{keretes_cim}}

Az idén február végén a magyarországi mobiltelefon piacon a Vodafone-nal együtt, a három szolgáltató előfizetőinek száma 9 millió 992 ezer volt, azaz a 100 főre jutó hazai előfizetésszám február végén 99,2 volt. Az EU tagállamokban a 100 főre jutó előfizetői szám immár meghaladja a 100-at, de van olyan ország, ahol már egy lakosra több mint 1,2 előfizetés jut. Így Magyarországon is van még esély a piac növekedésére, van lehetőség akár egy negyedik infrastruktúra-szolgáltató, illetve új virtuális szolgáltatók megjelenésére is a jövőben.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Anyagi szempontból is fontos az ellenzéki pártoknak, hogy jól szerepeljenek az idei európai parlamenti és önkormányzati választáson, mert azzal növelik az esélyüket arra, hogy 2026-ban, az országgyűlési választáson egy százaléknál jobb eredményt érjenek el, és állami támogatásban részesüljenek. Az InfoRádióban Cservák Csaba alkotmányjogász professzor beszélt arról, hogy az állam mikor és miért támogatja a választáson elinduló pártokat.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×