eur:
389.29
usd:
362.56
bux:
68123.99
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

A magyar turisták nagy kockázatot vállalnak

A magyar turisták nem szeretik biztosítani magukat, amikor külföldre utaznak - legalábbis ez derül ki a GfK Hungária Piackutató Intézet kutatásából. Sokan a biztosítási díj befizetése helyett inkább kockáztatnak, és vállalják az esetleges betegség miatti károkat. Horváth Péter, a Magyar Biztosítók Szövetségének munkatársa szerint az utazás során többféle veszéllyel kell szembenéznie az utazóknak, ezért jobb az előrelátás.

A GfK Hungária legújabb felmérése szerint tízből kevesebb, mint három magyar köt utazási biztosítást, amikor hosszabb-rövidebb utazásra indul. A magyar turisták nagyobb hányada tehát inkább vállalja a poggyász elvesztéséből, megsérüléséből, az esetleges baleset vagy betegség miatti orvosi ellátásból származó károkat, mint hogy biztosítást kössön.

Igen sokba kerülhet

Baher János, a GfK munkatársa szerint sokan vannak még, akik nem tudják, milyen kockázatot jelent számukra, ha biztosítás nélkül indulnak útnak, és esetleg baleset éri őket vagy ellopják a poggyászukat. Pedig, mint mondta, manapság már igen sokba kerülhet egy-egy káresemény az utazónak.

A GfK kutatása szerint egyébként a leginkább a 40-59 év közöttiek gondoskodnak előre utazásuk biztonságáról. Kiderült az is: minél magasabb vagyoni státusszal és iskolai végzettséggel rendelkezik valaki, annál inkább gondol a biztonságra is, azaz a szerényebb anyagi körülmények között élő, alacsonyabb képzettségű turisták vállalnak nagyobb rizikót.

Az európai betegbiztosítási kártya sem jó mindenre

Horváth Péter, a Magyar Biztosítók Szövetsége utasbiztosítási tagozatának vezetője szerint ez felelőtlenség. Ahogy az InfoRádióban elmondta: évente csaknem 2-3 millióan lehetnek azok, akik biztosítás nélkül vágnak neki egy külföldi utazásnak.

Sajnos, ők gyakran a tájékoztatás hiánya miatt vállalják ezt a rizikót. Sokan hiszik: azzal, hogy Magyarország az Európai Unió tagja lett, mindenhol ingyenesen látják el a magyarokat - mondta Horváth Péter. Ez azonban csak akkor igaz, ha kiváltják az egészségbiztosítónál az európai betegbiztosítási kártyát. Bizonyos költségeket azonban ez sem fedez.

Az Országos Egészségbiztosítási Pénztár azt javasolja a külföldre utazóknak, hogy a sürgős betegellátásra jogosító egészségbiztosítási kártya mellé kössenek utasbiztosítást. Az EU-tagállamokban ugyanis különböző a térítésmentesen igénybe vehető egészségügyi szolgáltatások köre, a legtöbb esetben pedig önrészt kell fizetniük a betegeknek. Ennek mértéke országonként 5-100 euró között van.

Az OEP azt is ajánlja a külföldön tartózkodó magyaroknak, hogy az egészségügyi szolgáltatást a kinti társadalombiztosítóval szerződött orvosoknál és intézményekben vegyék igénybe. Ugyanis a magánszolgáltatóktól, például a hotel orvosától kapott ellátásokért utólag nem fizet az OEP. Baleset esetén érdemes tehát mentőt hívni, és a kinti tb-vel szerződésben álló gyógyító intézetbe menni.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Szép pluszban zárt Amerika

Szép pluszban zárt Amerika

Vegyes mozgásokat láttunk ma a nemzetközi részvénypiacokon, Európában a befektetők a Fed tegnapi üzeneteit emésztették, miközben tovább dübörgött a gyorsjelentési szezon is, például Európa legnagyobb cége, a gyógyszergyártó Novo Nordisk, valamint a Shell is ma jelentett - mindkét cég megverte az elemzői profitvárakozásokat. A vezető amerikai indexek egy százalék körüli pluszban fejezték be a napot. Ezzel a mai napi izgalmaknak még nincs vége, hiszen az amerikai zárás után jelent majd az Apple is, amely jelenleg a világ második legértékesebb cége a Microsoft után.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×