eur:
388.49
usd:
360.9
bux:
68568.49
2024. május 7. kedd Gizella

Hernádi: "Nincs okunk panaszra"

A MOL elnök-vezérigazgatója szerint 2006-ban jó évet zárt a vállalat, amelyben szerepe volt a gázüzletág eladásának is. Hernádi Zsolt az InfoRádió Aréna című műsorában úgy fogalmazott: mivel a csoport állandóan nő, így az eredmény is egyre nagyobb.

A MOL elnök-vezérigazgatója szerint 2006-ban jó évet zárt a vállalat. A csoporton belül a finomítás hozta a legnagyobb eredményt, és bár a petrokémia (a TVK és a szlovák Slovnaft hasonló üzeme) üzletági környezete negatív volt, ez a terület is jól teljesített.

"Az egész évet tekintve nincs okunk panaszra" - jelentette ki Hernádi Zsolt az InfoRádió Aréna című műsorában. Az elnök-vezérigazgató hangsúlyozta: a MOL rendelkezik Európa két legmodernebb és legnagyobb bevételt termelő finomítójával Százhalombattán és Pozsony mellett.

Hernádi Zsolt kiemelte: a szénhidrogén-bányászat terén az osztrák OMV nagyot lépett előre, de a MOL oroszországi befektetései is jól teljesítettek.

Benzinből és dízelolajból is többet adtak el

A vezérigazgató elmondta: az üzemanyag-eladásban a lakossági forgalmazás területén a MOL Magyarországon és Szlovákiában játssza a legjelentősebb szerepet, mindkét országban 40 százalékos a piaci részesedése.

Az értékesítés volumene mindkét országban nőtt, benzinből 8, dízelolajból 10 százalék fölötti növekedést értek el. Ennek egyik oka, hogy az emberek több dízelautót vesznek, másik a fogyasztásnövekedés, a bruttó nemzeti össztermék emelkedésével egyre több üzemanyagot vásárolnak.

Hernádi Zsolt szerint az eladás növekedésének harmadik oka az, hogy a "legendás ukrán-magyar határszakaszon" az ellenőrzés erősödésével nagymértékben csökkent a csempészet.

A MOL elnök-vezérigazgatója emlékeztetett: a vállalat részvényesei minden napirendi pont esetében közel 100 százalékkal fogadták el az előterjesztéseket.

Kevesebben érnek el nagyobb eredményt


Hernádi Zsolt emlékeztetett arra, hogy a 2005-2010-es időszakra néhány nagyon erős pénzügyi mutatót jelentettek be. Egyebek mellett cél a szénhidrogén-kitermelés megháromszorozása, a 3 milliárd dollár feletti üzemi eredmény elérése és a hatékonyság javítása is.

Utóbbi területen már közel 80 százalékos eredményt ért el a MOL, ennek nagyobbik részét egyebek mellett a költségmegtakarítás, a hatékonyabb munkavégzés, a karbantartási idők csökkentése okozza - mondta Hernádi Zsolt.

A MOL elnök-vezérigazgatója szerint a csoport ma több mint 300 millió dollárral működik kevesebből, mint 2000-ben. Akkor több mint 20 ezren dolgoztak a vállalatnál, ma azzal együtt is 15 ezren vannak, hogy a MOL azóta megvásárolta a Slovnaftot, a TVK-t, a korábbi Shell Romániát, vagy például a horvát INA 25 százalékát.Nabucco vagy Kék Áramlat?

Magyarországnak minden rendelkezésre álló földgázforrást fel kell használnia, mert az ország nagyon kiszolgáltatott - hangsúlyozta a MOL elnök-vezérigazgatója a Nabucco-Kék Áramlat-vita kapcsán. Épp ezért jelenleg mindkettőt támogatni kell - tette hozzá Hernádi Zsolt.

Mint mondta, a Gazprom munkacsoportjai július 1-jéig készítik a megvalósíthatósági tanulmányokat a Kék Áramlatról. A Nabucco esetében ez már elkészült, itt azonban egyelőre nem lehet tudni, hogy milyen gáz kerülne a rendszerbe. Ezért még nem tudnak szerződést kötni a szállítókkal.

Emelkedő benzinárak

Az elnök-vezérigazgató elmondta azt is, hogy a nyár közeledtével a benzinárak emelkedésére kell számítani. Ilyenkor ugyanis az Egyesült Államokban a turistaszezonra készülve elkezdenek tartalékolni, ennek elszívó hatása pedig az egész világon érezhető.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.07. kedd, 18:00
Resperger István ezredes
a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
Nagyot ralizott az OTP!

Nagyot ralizott az OTP!

Ázsiában felemás hangulatban telt a kereskedés hétfő reggel, ezt követően Európában a múlt heti esés után szép pluszban zártak a tőzsdék, és Amerikában is az emelkedésé volt a főszerep. A hét első napján idehaza a külkereskedelmi adatokra volt érdemes figyelni, külföldön pedig nem várható nagyobb piacmozgató esemény. A magyar tőzsdén is kedvező hangulatban telt a kereskedés, elsősorban az OTP-nek köszönhetően.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×