eur:
391.03
usd:
366.96
bux:
0
2024. május 1. szerda Fülöp, Jakab

Varga Mihály: Nem lehet radikális adócsökkentés

A Fidesz alelnöke szerint adócsökkentésre mindenképpen szükség van, de radikális adómérséklést a magyar államháztartás jelenlegi állapotában nem lehet megvalósítani. Varga Mihály ezt a Magyar Gyáriparosok Országos Szövetségének rendezvényén hangoztatta.

A politikus - bírálva a konvergencia-programot - leszögezte: hosszabb távon olyan gazdaságpolitikára van szüksége az országnak, amely újra jelentősebb növekedést biztosít, és felvázolja az embereknek, hogy az ország belátható időn belül miként zárkózik fel az unió átlagos fejlettségi szintjéhez.

Varga Mihály emlékeztetett: a választási kampány előtt azt hangoztatta, hogy négy dolgot kell megvalósítani a magyar gazdaságban, az államháztartás konszolidálását, a hitelesség helyreállítását, a versenyképesség javítását és az euró bevezetésének társadalmi elfogadottságát.

Ehhez képest napjainkra már változott a helyzet, részben azért, mert az államháztartási konszolidáció és a hitelesség javítása irányában történtek kormányzati lépések - mondta.

"Most az egyensúly és a felzárkózás kell, hogy a központi kérdés legyen Magyarország számára " - hangsúlyozta Varga Mihály.

A Fidesz vezető gazdaságpolitikusa szerint egyet lehet érteni Bokros Lajos volt pénzügyminiszterrel abban, hogy Magyarország éveket veszített el. Varga Mihály azonban úgy vélte: az ország legkorábban 2008-ban tarthat ott, ahol 2001-ben volt, míg Bokros Lajos egyik legutóbbi megnyilatkozása szerint Magyarország 2010-ben érheti el azt a szintet, ahol 2000-ben állt.

Varga Mihály szerint mindenképpen szükség van az államháztartás rendbetételére, az ezzel kapcsolatos legutóbbi kormányzati lépéseket azonban szerinte egyértelműen csak a bevételnövelés szándéka jellemzi.

A konvergencia-program túlságosan is az államháztartás konszolidációját helyezi előtérbe, miközben lassuló növekedést, romló versenyképességet és növekvő munkanélküliséget okoz - hangoztatta.

Varga Mihály úgy vélte: ezért olyan gazdaságpolitikát kell folytatni, amely belátható időn belül javulást hoz az ország életében, közelebb viszi Magyarországot az EU átlagos fejlettségi szintjéhez.Az Orbán-kormány pénzügyminisztere szerint a versenyképesség javítása érdekében az első és legfontosabb lépés az élő munka terheinek mielőbbi csökkentése, az ezzel kapcsolatos adó- és járulékterhek mérséklése. Jelenleg ugyanis az tapasztalható, hogy egyre inkább teret nyer a szürke- és feketegazdaság a vállalkozásokat sújtó terhek miatt.

Varga Mihály néhány lehetséges kitörési pontot is megjelölt: így a kutatási és fejlesztési kiadások mielőbbi növelését, a távközlést és a gyógyszeripart, mint lehetséges jelentős fejlődési területet. A regionális terjeszkedésben kedvező lehetőséget látó vállalatok támogatását és a munkahelyteremtés általános segítését is szorgalmazta a volt pénzügyminiszter.

Úgy ítélte meg, hogy az iparpolitikában a legfontosabb feladat a hazai kis- és középvállalkozások megerősödésének segítése, hisz az itt lévő multinacionális cégek sem tudnak továbbfejlődni a jövőben egy jól működő, erős kis- és középvállalkozásokra alapozó beszállítói hálózat nélkül.

Kérdésekre válaszolva közölte: a Fidesz elképzelése az, hogy hosszabb távon - az ország demográfiai helyzetét figyelembe véve - át kell állni a családi jövedelemadózásra.

A forint árfolyamával kapcsolatos kérdésre elmondta: egyetért a jegybankelnök nyilatkozatával, miszerint a forint jelenlegi igen erős árfolyama a spekulációra vezethető vissza, nem az ország makrogazdasági mutatóira.

Már csak ezért is fontos lenne az euróövezetbe való belépés, hisz minél később csatlakozunk az eurózónához, annál inkább ki lesz téve az ország nemzeti valutája különböző spekulációknak - tette hozzá.

Az ingatlanadóra vonatkozó kérdéssel kapcsolatban leszögezte: a kormány nem tehet mást, minthogy bevezeti, egyrészt mert már be is építette ezt az adófajtát a konvergencia-programba, másrészt nincs is nagyon más választása, ha ki akarja váltani valamilyen adófajtával az iparűzési adót.

Ezzel együtt az ingatlanadóval a Fidesz nem ért egyet, mert már így is túladóztatottak az ország lakosai, vállalkozói - mondta Varga Mihály.

Az MSZP reméli, hogy nem trükkről van szó

Podolák György MSZP-s képviselő közleménye szerint a szocialisták remélik, hogy Varga Mihály mostani fellépése nemcsak egy újabb kommunikációs trükk, hanem a Fidesz valóban visszatér a parlamenti politizáláshoz, és abbahagyja "a radikális, újabban már oroszellenes ellenzékiséget".

"Az MSZP-frakció szerint hosszú távon nem lehet blöffökkel elfedni a lényeget: azt, hogy a Fidesznek nincs reális és felelős javaslata az egyensúlyteremtésre, az ország gazdaságának erősítésére, a versenyképesség javítására" - olvasható Podolák György közleményében.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×