eur:
389.8
usd:
363.76
bux:
0
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Közlekedésre több pénz lesz, gázártámogatásra kevesebb

Jövőre a fő cél a közlekedés fejlesztése, a gazdasági tárca költségvetésének több mint felét erre fordítja - mondta Kóka János gazdasági és közlekedési miniszter.

Jövőre 982,7 milliárd forint áll a gazdasági tárca rendelkezésére. Ebből 751 milliárd jut majd fejlesztésekre.

Kóka János elmondta: az előző évihez képet csaknem kétszeresére nőtt a tárca költségvetése, ám ennek fő részét a közlekedési reform emészti fel.

A 2007-es évben 317 milliárd forintot fordítanak az utak fejlesztésére, és 223 milliárd forint jut a vasút korszerűsítésére.

A spórolás jegyében

Jövőre a gazdasági tárca az intézményrendszer korszerűsítése címén 1.100 dolgozótól válik meg, amitől 15 milliárd forintos megtakarítást várnak.

A további spórolás jegyében csökken a gázártámogatásra fordított összeg is. A korábbi 106 milliárd forint helyett 102 milliárd forint szerepel a tervekben.

Kóka János szerint kiemelt cél, hogy az elkövetkező 10-15 évben 20százalékkal csökkenjen a háztartások energiafelhasználása, ezért pályázatokkal támogatják a fűtési rendszerek korszerűsítését és az épületszigetelést.

Fidesz: érhetetlen és inkorrekt

A Fidesz szóvivője érthetetlennek és inkorrektnek nevezte, hogy Kóka János versenyképességről, kis - és középvállalkozások nagy mértékű kormányzati támogatásáról és az államháztartási hiány lefaragásáról beszélt.

Szijjártó Péter szerint a gazdasági miniszternek inkább arról kellett volna számot adnia, hogy mennyiben felelős a kialakult gazdasági válságért és a költségvetés összeomlásáért.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Dobrev Klára a Ligetben: "fogd be a szádat, magyar dolgozó, mert különben kirúgunk, ezt üzeni Orbán Viktor kormánya"

Európai fizetéseket, európai nyugdíjat, európai egészségügyet, európai béreket sürgetett a Demokratikus Koalíció, az MSZP és a Párbeszéd európai parlamenti (EP-) listavezetője szerdán Budapesten. Dobrev Klára közölte, erős Európát akar, amely minden magyarra tud vigyázni, akkor is, ha a kormánnyal szemben kell megvédenie őket.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×