Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Veres János továbbra is bizakodó

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Az Európai Bizottságnak december elsején elküldött módosított konvergencia program alapján a magyar kormány 2008-ra teljesíthetőnek ítéli az euró bevezetéséhez szükséges feltételek teljesítését - mondta Veres János pénzügyminiszter csütörtökön a Central European Business Center (CEBC) által szervezett euró-konferencián.

"A következő években megvalósuló adócsökkentések ellentételezéseként évente 200 milliárd forint értékű kiadáscsökkentést kell végrehajtania a kormánynak, s ez évi 4 százalékos gazdasági növekedés mellett reális" - mondta Veres János.

Hozzátette: a beterjesztett konvergencia program szerint a költségvetésben 2008-ig GDP arányosan 3 százalékos kiadáscsökkentést tervezett a kormány, ami elsősorban az államigazgatás takarékosabb működésével valósítható meg.

A pénzügyminiszter szerint egy ilyen lépéssorosat kikényszerítheti a régóta esedékes strukturális reformokat is.

"Aki a felvázolt programhoz képest radikális adócsökkentést hirdet, az tegye mellé a szükséges radikális kiadáscsökkentési lépéseket is" - mondta.

Veres János hangsúlyozta, hogy az adó- és járulékbevételek növelésére van szükség. Így például mintegy 500 ezer, tb-t nem fizető járulékának beszedésére, akik feltehetően a fekete és szürke gazdaságban tevékenykednek.

Az autópálya-építési program számláit az Eurostat állásfoglalása alapján a költségvetésen belül kellett elszámolni 2005-ben, jövőre azoknál a szakaszoknál, ahol a készültségi fok kevesebb, mint 50 százalék, ott kötvénykibocsátással, azaz PPP keretében lehet finanszírozni - mondta Veres János.

A pénzügyminiszter jelezte, hogy a 2007-2013 közötti brit EU költségvetési javaslat szerint az autópálya-építésekhez a korábbi 75 százalék helyett 85 százalékban lehet EU forrásokat igénybe venni.