Inforádió

Meghallgatom Élő adás

A nők fele nehezen fogadja el, hogy nem tökéletes

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
A francia nők 61 százaléka szépnek találja magát, de 50 százalékuk nehezen fogadja el, hogy nem tökéletes - derül ki az Ipsos közvélemény-kutatóintézet felméréséből, amelyet a Psychologies magazin legfrissebb száma ismertetett.

Minél inkább meg vannak elégedve a külsejével egy francia nő, annál inkább zavarja egy-egy szépséghibája. Ez az ellentmondás elsősorban a 20 és 24 év közötti fiatal nőkre jellemző, akinek 79 százaléka szépnek találja magát, de 71 százalékának ugyanakkor valamilyen gondja van a külsejével, 60 százalékuk pedig, ha megtehetné, változtatna is a külsején.

Az idő múlásával azonban a francia nők egyre inkább elfogadják hibáikat, s 60 év felett már csak 38 százalékuk érez valamilyen gátlást a külseje miatt. Viszont abban az életkorban már csak 49 százalék állítja önmagáról, hogy szép.

Franciaországban a harmincas nők érzik magukat a legjobban a bőrükben: a 35 és 44 év közötti korosztályban a nők 70 százaléka elégedett a külsejével, és kevesebb, mint 50 százalék változtatna azon valamit, ha tehetné.

Összességében a francia nők 54 százaléka semmit nem változtatna a külsején. A kinézetükkel elégedetlen nők 47 százaléka viszont - ha lenne egy varázspálcája - első helyen hasból szeretne egy kicsit laposabbat, 22 százalékuk a combján, 20 százalék a mellein, 16 százalék a fenekén és 15 százalék az arcán változtatna valamit.

A felmérés legfőbb tanulsága, hogy a francia nők 62 százaléka úgy véli, hogy a szépséghez elsősorban boldogság kell. Vagyis a szépség érzete nem a külsőn, hanem a belső közérzeten múlik. Alig három százalékuk gondolja azt, hogy ahhoz, hogy szépnek érezze magát, fiatalnak is kell lennie, s szintén három százalék vallja azt, hogy a külseje alapján érzi magát szépnek.

"A szépség elsősorban az ember belső világának tükröződése. Ahhoz, hogy az ember szépnek érezze magát, elsősorban önmagában kell bíznia" - hangsúlyozta a felmérést kommentálva Serge Hefez pszichoanalitikus.